Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Νορβηγία – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Νορβηγία – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με τον Μπρους Σπρίνγκστιν ως “γκεστ σταρ”, δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί παρακολούθησαν σήμερα στο Όσλο μια συναυλία στη μνήμη των 77 ανθρώπων που σκοτώθηκαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων το πριγκιπικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, αψήφησαν τη βροχή κάτω από κουκούλες και ομπρέλες για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων που εξαπέλυσε ο δεξιός εξτρεμιστής στις 22 Ιουλίου 2011.

Μεγάλη βεντέτα της βραδιάς, ο Σπρίνγκστιν ερμήνευσε ένα τραγούδι που είχε προφανώς επιλέξει με προσοχή “We shall overcome” (Θα το ξεπεράσουμε).

Ο “boss” διακήρυξε την πίστη του στη “δημοκρατία” και την “ανοχή” και αφιέρωσε το τραγούδι του σε όλες τις οικογένειες που έχασαν κάποιον δικό τους.

Πολλοί θεατές κρατούσαν και ανέμιζαν τριαντάφυλλα, έμβλημα του Εργατικού Κόμματος που βρέθηκε στο στόχαστρο την 22α Ιουλίου 2011 και έγινε από τότε σύμβολο της εθνικής περισυλλογής, παρατήρησε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάντα στο πλαίσιο της συμβολικότητας, τη συναυλία παρουσίασε η Μόνα Χάντι Νίε, που έχει γεννηθεί από μητέρα Νορβηγίδα και πατέρα από την Γκαμπόν, μια ενσάρκωση της πολυπολιτισμικότητας που αποστρέφεται ο Μπρέιβικ.

Άλλο σύμβολο, η ιρανο-σουηδή καλλιτέχνιδα Λάλεχ ήταν μία από τις πρώτες που εμφανίστηκε στην τεράστια σκηνή ανάμεσα στο δημαρχείο και το φιόρδ του Όσλο με το τραγούδι “Some die young” (Μερικοί πεθαίνουν νωρίς), το οποίο έφερνε στο νου το θάνατο των εφήβων στο νησί Οτόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24 Αυγούστου η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μπρέιβικ – Ο ίδιος ζήτησε να τον… αθωώσουν!

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Νορβηγία – Ξύπνησαν μνήμες στο νησί Ουτόγια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε