Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ενδογερμανικές κόντρες στην πλάτη της Ευρωζώνης

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες γενικώς μάλλον ευρωσκεπτικιστές, εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε.

Το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών στη Γερμανία πρόκειται να υπεραμυνθεί του δικαιώματος του κοινοβουλίου να θέτει βέτο σε μελλοντικές γερμανικές καταβολές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από το 2013 και μετά, πρωταγωνιστώντας σε μία διένεξη που έχει προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο δεύτερος τη τάξει των Ελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξη του που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό οικονομικού περιεχομένου WirtschaftsWoche (“Η Εβδομάδα της Οικονομίας”), δήλωσε ότι το κόμμα εναντιώνεται στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρακάμπτεται το κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τις καταβολές της Γερμανίας στον ΕΜΣ.

Ο επικείμενος δανεισμός και της Πορτογαλίας, από κοινού με τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχουν “σκληρύνει” στη Γερμανία την κοινή γνώμη απέναντι στην προοπτική της συνεισφοράς υψηλότερων ποσών.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες γενικώς μάλλον ευρωσκεπτικιστές, εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε. Ο υπουργός των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

“Έχω την εντύπωση ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συνθλίψει την κυριαρχία του κοινοβουλίου, πάνω στα θέματα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό”, κατηγόρησε μέσω του περιοδικού ο Λίντνερ τον Σόιμπλε, προσθέτοντας “όταν αναφερόμαστε στα δισεκατομμύρια ευρώ του γερμανικού προϋπολογισμού, τότε δεν μπορεί να συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ‘κεκλεισμένων των θυρών’. Θα υπεραμυνθούμε, λοιπόν, του ‘βέτο’ του κοινοβουλίου πάνω στα θέματα αυτά”.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στο Βερολίνο, βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συμμερίζονται αυτήν την προσέγγιση.

Μόνον στους Ελεύθερους Δημοκράτες μία δωδεκάδα βουλευτές ακροβατούν εσχάτως όσον αφορά την κυβερνητική θέση γιά τον ΕΜΣ και τις συνεπαγόμενες γερμανικές καταβολές, την ώρα που σημαίνοντες βουλευτές όλων των πτερύγων της Κάτω Βουλής συμπίπτουν πάνω στο δικαίωμα που έχουν, οποτεδήποτε το κρίνουν αναγκαίο, να ασκούν ‘βέτο’ πάνω στις γερμανικές καταβολές στο πλαίσιο του ΕΜΣ.

Επιπλέον, στην επιστολή που έστειλε ο κ. Μπρίντερλε στον κ. Σόιμπλε–αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς έχει αντίγραφο–χαρακτηρίζεται “απαράδεκτο γεγονός” ότι “για τις διαβουλεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες τελευταία για τον ΕΜΣ, το υπουργείο Οικονομίας ενημερώθηκε μόνον στο επίπεδο των Τμηματαρχών του υπουργείου των Οικονομικών”.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θεωρούν, αναφέρουν οι ίδιοι παρατηρητές, ότι μία σκληρή συμπεριφορά απέναντι στις “σπάταλες” κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, θα βελτιώσει τη φήμη της ευρωζώνης κι επιπλέον θα επανενεργοποιήσει την αποθαρρυμένη λαϊκή βάση τους, που είναι εξοργισμένη από την –χωρίς προηγούμενο– μείωση της εκλογικής εμβέλειας του κόμματος στις γενικές εκλογές του 2009.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε