Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ένοχες για “χουλιγκανισμό” οι Pussy Riot αποφάσισε το δικαστήριο

REUTERS
REUTERS
Οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot κρίθηκαν «ένοχες για χουλιγκανισμό», όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Χαμοβνιτσέσκι της Μόσχας.

Οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot κρίθηκαν «ένοχες για χουλιγκανισμό», όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Χαμοβνιτσέσκι της Μόσχας.
 
Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή δύο ετών φυλάκισης στις Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος» επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.
 
Στο μεταξύ συγκεντρώσεις υπέρ των Pussy Riot ξεκίνησαν ήδη στη Ρωσία, ενώ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού από τη Βαρσοβία και το Σίδνεϊ ως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.
 
Η δικαστής Μαρίνα Σίροβα επανέλαβε τα επιχειρήματα του εισαγγελέα, που ζήτησε οι τρεις γυναίκες να καταδικαστούν σε τρία χρόνια φυλάκιση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε ότι οι κατηγορούμενες δεν έδειξαν καμία «μεταμέλεια», διατάραξαν «τη δημόσια τάξη» και «προσέβαλαν το αίσθημα των πιστών».
 
Οι δικηγόρων των Pussy Riot από την πλευρά τους ζήτησαν την αθώωση των πελατισσών τους.
 
Η ανώτατη ποινή για χουλιγκανισμό είναι επτά χρόνια κάθειρξη.
 
Πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου μία από τις δικηγόρους των τριών γυναικών, η Βιολέτα Βόλκοβα, είχε δηλώσει: «Θα ασκήσουμε έφεση σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα διεθνή δικαστήρια».
 
Γύρω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, ενώ είχαν τοποθετηθεί και μεταλλικές μπάρες από την μία πλευρά του δρόμου ως την άλλη ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορέσουν να πλησιάσουν το κτίριο.
 
Τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοι των Pussy Riot έσπευσαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου όταν ξεκινούσε η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
 
Εθνικιστές και ορθόδοξοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των τριών γυναικών, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε: «Θέλω να καούν στην κόλαση οι Pussy Riot και όσοι τις υποστηρίζουν».
 
Περίπου 100 άνθρωποι φώναζαν από την πλευρά τους: «Λευτεριά στις Pussy Riot», «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους». Μεταξύ των υποστηρικτών των τριών γυναικών βρισκόταν ο δικηγόρος και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ηγέτης του «Μετώπου της Αριστεράς» Σεργκέι Ουντάλτσοφ συνελήφθη όταν προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών, όπως και ακόμη δύο διαδηλωτές.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στις Pussy Riot η 17η Αυγούστου – Κόσμος

Ξεκίνησε η δίκη του συγκροτήματος Pussy Riot – Κόσμος

Τραγούδησαν κομμάτι με τίτλο ”Ο Πούτιν τα΄κανε πάνω του” και συνελήφθησαν – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε