Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ενοχος ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ενοχος ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ είναι «ποινικά υπεύθυνος» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1991-2011).

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη από τη διεθνή δικαιοσύνη ενός αφρικανού ηγέτη.

Στον Τέιλορ, 64 ετών, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και λεηλασίες που διαπράχθηκαν από τον Νοέμβριο 1996 μέχρι τον Ιανουάριο 2002 κατά τον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής στη Λιβερία Σιέρα Λεόνε. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τσαρλς Τέιλορ πολέμησαν με τους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF), τους οποίους ο Τσαρλς Τέιλορ εφοδίαζε με όπλα και πυρομαχικά λαμβάνοντας διαμάντια ως αντάλλαγμα.

Ο δικηγόρος του Τέιλορ είπε ωστόσο οτι τα αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν τους δικαστές να κρίνουν ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας είχαν «αγοραστεί» από το γραφείο του εισαγγελέα.

«Αυτές οι καταδίκες επιτεύχθηκαν χάρη στα ύποπτα και διαβλημένα αποδεικτικά στοιχεία που αγοράστηκαν από την κατηγορούσα αρχή», δήλωσε ο Κούρτνεϊ Γκρίφιθς, δικηγόρος του Τσαρλς Τέιλορ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκδοση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Τσαρλς Τέιλορ, αλλά και για τις άλλες καταδικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε στο Φρίταουν,

«Έχουμε πει εξ αρχής ότι αυτή η δίκη υπαγορεύθηκε από κάποια πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο η κατάληξη της δίκης του πελάτη του ήταν «κατά μία έννοια αναπόφευκτη».

Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε ότι ο Τέιλορ αντιμετώπισε «στωικά» την απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με την ομάδα του το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση.

Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ότι μόνο ένας από τους τέσσερις δικαστές του δικαστηρίου πήρε τον λόγο μετά την ανάγνωση της απόφασης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις έφυγαν από την αίθουσα, για να υποστηρίξει ότι η ενοχή του κατηγορούμενου δεν έχει αποδειχθεί «πέραν πάσης αμφιβολίας».

Μόνο οι άνθρωποι που ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου μπόρεσαν να ακούσουν τις δηλώσεις του δικαστή, καθώς τα μικρόφωνα έκλεισαν και τερματίστηκε η απευθείας μετάδοση της δίκης μόλις οι άλλοι τρεις συνάδελφοί έφυγαν από την αίθουσα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε