Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ένταση στο Νταγκεστάν, 8 νεκροί σε διαφορερικά περιστατικά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Δυο αιματηρά περιστατικά σημειώθηκαν στο Νταγκεστάν και κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους. Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας και τρείς σε επιχείρηση κατά των ανταρτών.

Ένα παγιδευμένο με τόνους εκρηκτικών αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα καφέ στην πόλη Χασαβιούρτ σκοτώνοντας τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων δύο υπαλλήλους του καφέ, ανακοίνωσαν οι τοπικές άρχες.

Ακόμη πέντε πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Νωρίτερα, δύο φερόμενοι ως αντάρτες και μια γυναίκα που εμφανίζεται να ήταν συνεργός τους σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης κατά των ισλαμιστών αυτονομιστών μαχητών που δρουν στην περιοχή.

«Δύο συμμορίτες και μια συνεργός τους σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, όπου είχαν καταφύγει οι δύο άνδρες και η 33χρονη γυναίκα συνεργός τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής κατά της τρομοκρατίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Οι τρεις θεωρούνταν ύποπτοι για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις και το θάνατο κυρίως αστυνομικών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά τον πρώτο ρωσικό πόλεμο κατά της Τσετσενίας (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των ανταρτών που ζητούσαν ανεξαρτησία από τη Μόσχα, το αντάρτικο προοδευτικά εξισλαμίσθηκε και εξαπλώθηκε σε όλες τις καυκασιανές δημοκρατίες στα μέσα του 2000, εξελισσόμενο σε ένα ισχυρότατο ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντέβεφ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις δημοκρατίες του βόρειου Καύκασου ως το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε