Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζήτησε από τον Ναπολιτάνο ο Μπερσάνι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζήτησε από τον Ναπολιτάνο ο Μπερσάνι

«Την ανάγκη διακυβέρνησης και αλλαγής» εξέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον οποίο ζήτησε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι.

«Χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση για τα κοινωνικά ζητήματα και για την ενίσχυση της ηθικής στην δημόσια ζωή», επισήμανε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένες προτάσεις που η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η νομοθετική περίοδος: την στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ένα σχέδιο επενδύσεων στους δήμους, την πράσινη οικονομία, θέσπιση κανόνων εναντίον της επισφαλούς εργασίας».

Ο Μπερσάνι τόνισε επίσης ότι κύρια στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος της κεντροαριστεράς είναι επίσης η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και η μετατροπή της γερουσίας σε σώμα που θα αντιπροσωπεύει την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Θα επιδιώξουμε την κοινή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων», είπε ο ηγέτης του PD ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποσαφήνισε ότι «οι προτάσεις αυτές δεν αποκλείουν την κεντροδεξιά, έστω κι αν στο παρελθόν εμπόδισε μέρος των αναγκαίων αλλαγών.

Αναφερόμενος στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ο Μπερσάνι υπογράμμισε ότι «εμείς σεβόμαστε τους ψηφοφόρους τους, εκείνοι όμως όχι».

Η απόφαση για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον Ιταλό Πρόεδρο.

«Δούλεψα αρκετά, θα έλεγα, όπως και οι δημοσιογράφοι. Τώρα πρέπει να βάλω σε τάξη τις σημειώσεις και τις ιδέες μου, αύριο θα παρουσιάσω τις αποφάσεις μου και θα τις αιτιολογήσω» δήλωσε ο Ναπολιτάνο, εξερχόμενος του γραφείου του στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.
Τα κύρια σενάρια κάνουν λόγο περί ανάθεσης της εντολής στον Μπερσάνι, ή ενδεχομένως την επιλογή μιας προσωπικότητας εκτός των ηγετών των κομμάτων.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε στην πιθανότητα η εντολή να ανατεθεί στον πρόεδρο της γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Γκράσο απάντησε: «αν πρόκειται για το καλό της Ιταλίας, είμαι έτοιμος για όλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ιταλία: Ο Γκρίλο ζήτησε πλήρη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Κυβέρνηση μέχρι τις 19 Μαρτίου θέλει ο Ναπολιτάνο

Ο Μπέπε Γκρίλο θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση

Όχι σε νέες εκλογές λέει ο Ναπολιτάνο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε