Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Εντοπίστηκε το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο!

Η αμερικανική εταιρεία γεωσκόπησης Digital Globe, από την οποία προέρχονται πολλές δορυφορικές εικόνες του Google Earth, ανακοίνωσε ότι ένας από τους δορυφόρους της φωτογράφισε το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο στην Κίτρινη Θάλασσα.
Η φωτογραφία ελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε όμως αυτή την εβδομάδα από αναλυτή της Digital Globe που κοίταζε τις εικόνες στο αρχείο της εταιρείας.
 
Όπως δήλωσε ο Στίβεν Γουντ, διευθυντής του κέντρου ανάλυσης της Digital Globe, η τοποθεσία και η ημερομηνία λήψης συνηγορούν ότι πρόκειται για το κινεζικό αεροπλανοφόρο, το οποίο είναι γνωστό ότι υποβαλλόταν σε δοκιμές στις αρχές Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα μάλιστα με την Μπόνι Γκλέισερ, ειδικό του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, η Κίνα παραδέχτηκε έμμεσα ότι ετοιμάζει αεροπλανοφόρο όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα.
 
Το εν λόγω πλοίο έχει μεγάλη ιστορία, αφού η ναυπήγησή του είχε ξεκινήσει στη Σοβιετική Ένωση χωρίς να ολοκληρωθεί. Όταν τελικά κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, το αεροπλανοφόρο κατέληξε στην Ουκρανία, η οποία το πούλησε στην Κίνα το 1998 χωρίς κινητήρες, όπλα ή συστήματα πλοήγησης.
 
Το Πεκίνο δηλώνει επισήμως ότι το αεροπλανοφόρο προορίζεται για «έρευνα και εκπαίδευση», ισχυρισμός που οδηγεί σε υποψίες ότι σκοπεύει να το αντιγράψει στο μέλλον για να επεκτείνει το στόλο της.
 
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τη φωτογραφία της Digital Globe, επισήμανε όμως ότι, σύμφωνα με έκθεση που παραδόθηκε φέτος στο Κογκρέσο, το αεροπλανοφόρο θα παραδοθεί στο κινεζικό ναυτικό στα τέλη του 2012.
 
 
Θα περάσουν όμως αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτήσει το σκάφος τα αντίστοιχα αεροπλάνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε