Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εντός των ημερών η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Αλγερία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στην Αλγερία εδώ και 19 χρόνια, αναμένεται να αρθεί εντός των ημερών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μουράντ Μεντελτσί.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει στην Αλγερία από το 1992 και η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να άρει τους νόμους έκτακτης ανάγκης μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία.
 
Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είχε δηλώσει νωρίτερα εντός του μήνα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί στο εγγύς μέλλον.
 
Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Αλγερίου και οργανώσεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα διαδηλώνουν κάθε σαββατοκύριακο μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση.
 
“Μέσα στις επόμενες μέρες, θα μιλάμε γι αυτό σαν να ανήκει στο παρελθόν”, είπε ο Μεντελτσί σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
 
“Αυτό σημαίνει ότι στην Αλγερία θα έχουμε επιστροφή σε ένα ευνομούμενο κράτος που επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης, εντός των ορίων του νόμου”, είπε ο ίδιος.
 
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από οργανώσεις με περιορισμένη στήριξη, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανατροπής της κυβέρνησης όπως συνέβη στην γειτονική Τυνησία.
 
Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, λέγοντας: “Η απόφαση να αλλάξει η κυβέρνηση είναι θέμα του προέδρου, ο οποίος θα αξιολογήσει την πιθανότητα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, να προβεί σε τροποποιήσεις”.
 
“Η Αλγερία δεν είναι Τυνησία ή Αίγυπτος”, πρόσθεσε.
 
Η παραίτηση την Παρασκευή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και η ανατροπή του ηγέτη της Τυνησίας τον περασμένο μήνα, έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποιά θα είναι η επόμενη χώρα στον αραβικό κόσμο.
 
Η αναταραχή στην Αλγερία μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία καθώς η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου, αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία εξέγερση σαν εκείνη στην Αίγυπτο είναι απίθανο να συμβεί γιατί η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο για να “εξευμενίσει” τους διαδηλωτές.
 
Η δυσαρέσκεια εξαιτίας της ανεργίας, των κακών συνθηκών στέγασης και οι υψηλές τιμές των τροφίμων προκάλεσαν διαμαρτυρίες στις αρχές Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό εξελίσσεται σε πολιτικό κίνημα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε