Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Επανάληψη της ιστορίας με τη μόλυνση της Αλάσκας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Είκοσι χρόνια μετά έγινε ξανά το ίδιο τραγικό ατύχημα με την μόλυνση της περιοχής.

Ποσότητα καυσίμου διέρρευσε στον κόλπο Πρινς Γουίλιαμ, στην Αλάσκα, όταν ένα ρυμουλκό προσέκρουσε σε ξέρα, στη θέση ακριβώς όπου είχε δημιουργηθεί η πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez πριν από είκοσι χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η αμερικανική ακτοφυλακή.

 Άγνωστη ποσότητα καυσίμου διέρρευσε από τη δεξαμενή του Pathfinder, το οποίο εξόκειλε την Τετάρτη στον ύφαλο Bligh Reef και οι ιδιοκτήτες του σκάφους άρχισαν την άντληση του υπολοίπου των 127.000 λίτρων πετρελαίου καυσίμου τα οποία περιείχε. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ημέρας. 

Ο Τζιμ Μπάτλερ, εκρόσωπος της Crowley Maritime Service, ιδιοκτήτριας του Pathfinder, εξέφρασε έκπληξη για την πρόκληση αυτής της μικρής πετρελαιοκηλίδας καθώς η περιοχή όπου εξόκειλε το ρυμουλκό είναι πολύ γνωστή στους ναυτικούς. 

“Είμαστε (…) κατάπληκτοι από το γεγονός ότι το Pathfinder προσέκρουσε σε αυτό που ίσως είναι το πιο διάσημο εμπόδιο της ναυσιπλοΐας στον κόσμο, το Bligh Reef, υπό ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες”, δήλωσε στην εφημερίδα Anchorage Daily News. Το πλήρωμα του Pathfinder υποβλήθηκε σε αλκοτέστ τα οποία αποδείχθηκαν αρνητικά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η διαρροή “προκάλεσε μία απαλή γκρίζα ή ασημί αντανάκλαση σε μία περιοχή περίπου 5 χιλιομέτρων μήκους και 30 χιλιομέτρων πλάτους, σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από το Γκλάσιερ Άιλαντ”, ανέφερε σήμερα η ακτοφυλακή στην ιστοσελίδα της έπειτα από υπερπτήση πάνω από την περιοχή. 

Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την ποσότητα που διέρρευσε στη θάλασσα μόλις τελειώσουν οι επιχειρήσεις άντλησης του υπόλοιπου καυσίμου. Η ρύπανση “διασπάται γρήγορα” και δεν αναμένεται να φθάσει στις ακτές του Γκλάσιερ Άιλαντ “μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες”, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε