Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Επαναπατρισμό και δίκη του Νοριέγα ζητά ο Παναμάς

Ο Μανουέλ Νοριέγα στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι λίγο πριν απελαθεί. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μανουέλ Νοριέγα στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι λίγο πριν απελαθεί. ΦΩΤΟ REUTERS
Η κυβέρνηση του Παναμά σέβεται την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απελάσουν στη Γαλλία τον πρώην δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγα….

 

ζητά ωστόσο τον επαναπατρισμό του ώστε να δικαστεί και από παναμέζικα δικαστήρια.
 
“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε την απόφαση να τον στείλει στη Γαλλία και σεβόμαστε αυτήν την απόφαση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.
 
“Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιμείνουμε, διά της νομικής και διπλωματικής οδού, να επιστρέψει ο Νοριέγα στη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονται από τη δικαιοσύνη του Παναμά”, πρόσθεσε.
 
Ο Νοριέγα απελάθηκε την Δευτέρα από τις ΗΠΑ και έφτασε σήμερα το πρωί στη Γαλλία όπου θα δικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Γάλλος συνήγορός του πάντως, Ιβ Λεμπερκιέρ, θεωρεί ότι ο πελάτης του δεν γίνεται να δικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, αφενός επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (ανάγονται στη δεκαετία του 1980) και αφετέρου επειδή ο ίδιος έχει ασυλία, ως πρώην αρχηγός κράτους.
 
Σύμφωνα με τη δήλωσή του Λεμπερκιέρ, η δίκη του Νοριέγα στη Γαλλία παρουσιάζει “νομικές δυσκολίες τις οποίες θεωρούμε ανυπέρβλητες”.
 
Ο Μανουέλ Νοριέγα καταδικάστηκε ερήμην το 1999 σε 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 11,2 εκατομμυρίων ευρώ για διάφορες κατηγορίες, όμως η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον δικάσει εκ νέου, με άλλο κατηγορητήριο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε