Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Επανεμφάνιση Φιντέλ στο Κοινοβούλιο

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απευθύνθηκε σε μία σύνοδο του κοινοβουλίου του νησιού, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο αποκορύφωμα μιας σειράς προσφατων δημόσιων εμφανίσεων έπειτα από μία μακρά περίοδο απομόνωσης.

Ο Κάστρο, φορώντας μακρυμάνικο χακί στρατιωτικό πουκάμισο χωρίς διακριτικά, έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές “Βίβα Φιντέλ” κατά την είσοδό του στην Εθνοσυνέλευση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο γενειοφόρος, ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, που κλείνει τα 84 αυτό το μήνα, συμμετείχε σε μία δημόσια κυβερνητική συνάντηση από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο. Η κοινοβουλευτική σύνοδος μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Κούβας.

Ο Κάστρο παρακολουθούσε μία ειδική κοινοβουλευτική σύνοδο, την οποία ζήτησε προκειμένου να συζητήσει τις προειδοποιήσεις του ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, λόγω των κινήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

 Όρθιος ατο βήμα, ο Κάστρο ανέγνωσε μία έτοιμη από πριν δήλωση, στην οποία ανέφερε πως η πυρηνική αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατάξει επίθεση στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Στη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας του, ο Κάστρο αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

 Το 2008, ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε επίσημα την προεδρία της Κούβας στο νεότερο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην κοινοβουλευτική σύνοδο.

Έπειτα από την αρρώστια του το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα και εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά σε φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, από τις 7 Ιουλίου, έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκαλώντας ευρείες εκτιμήσεις πως επιθυμεί να είναι και πάλι πιο ενεργός στην καθημερινότητα της Κούβας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε