Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Έπαθε κι έμαθε… Ο Ομπάμα νικητής του debate (VIDEO)

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Ομπάμα δεν είχε περιθώρια για ακόμη μια… ήττα. Και ο Ρόμνεϊ έπρεπε να κρατήσει τα κέρδη του πρώτου debate.

Αναμφίβολα, το δεύτερο debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ήταν πιο ενδιαφέρον από το πρώτο. Περισσότερο πάθος, περισσότερη ένταση και αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο. Σαν αγώνας μποξ χωρίς γάντια…

Στην αίθουσα του πανεπιστημίου στη Χόφστρα, στη Νέα Υόρκη, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ κονταροχτυπήθηκαν για δεύτερη φορά. Σε αντίθεση με το debate του Κολοράντο, τώρα, οι δυο υποψήφιοι ήταν όρθιοι με ένα μικρόφωνο στο χέρι, δέχονταν ερωτήσεις από το κοινό και απαντούσαν απευθείας ο ένας στον άλλο.

Πολλές φορές μάλιστα δε δίστασαν να διακόψουν ο ένας τον άλλο. «Θα έχετε την ευκαιρία σας να απαντήσετε, μιλάω ακόμα» ήταν μια από τις… ατάκες του Ρόμνεϊ όταν ο Ομπάμα προσπάθησε να τον διακόψει για να απαντήσει.

«Δεν είναι αλήθεια» είπε ο Ομπάμα όταν ο Ρομνεϊ τον κατηγόρησε πως θα κάνει τις ΗΠΑ… Ελλάδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεν κατηγορούσε τον δε πως δε λέει την αλήθεια. Στα πρώτα 20 λεπτά του debate, ο Ομπάμα συνεχώς κατηγορούσε τον αντίπαλό του πως διαστρέβλωνε την αλήθεια.

Αυτή τη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πιο επιθετικός. Φαινόταν στο πρόσωπό του, στον τόνο της φωνής του, στις κινήσεις του και στις απαντήσεις του. Πίεσε τον Ρόμνεϊ, διαμαρτυρήθηκε για το αν τηρεί τους χρόνους του, αλλά ήταν εκείνος που τελικά μίλησε τρία λεπτά περισσότερα από τον αντίπαλό του.

Γι’ αυτό και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το debate του έδωσαν τη… νίκη. Με μικρή διαφορά, αφού κανείς δε μπορεί να πει ότι ο Ρόμνεϊ υπέστη συντριπτική ήττα. Αλλά τις εντυπώσεις, τις κέρδισε αυτή τη φορά ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Ομπάμα συγκέντρωσε 37% θετικές ψήφους σε δημοσκόπηση του CBS News, ενώ ο Ρόμνεϊ 30%. 33% των ερωτηθέντων ψήφισαν… ισοπαλία.
Νικητής με 46% ψήφισαν οι τηλεθεατές του CNN, με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να συγκεντρώνει στην ίδια έρευνα 39%.

Το… τελειωτικό χτύπημα του Ομπάμα προς τον Ρόμνεϊ ήρθε στην τελευταία του τοποθέτηση, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να μην έχει δικαίωμα να απαντήσει. Ο Ομπάμα έπαιξε το χαρτί του «47%», αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε (πως δε χρησιμοποίησε) στο πρώτο debate.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο video όπου ο Ρομνεϊ ακούγεται να λέει ότι το 47% των Αμερικανών είναι «θύματα». «Σκεφτείτε σε ποιους αναφέρεται. Για εκείνους που δουλεύουν στην κοινωνική ασφάλιση, που δούλευαν όλη τη ζωή τους, για βετεράνους που θυσιάστηκαν γι’ αυτή τη χώρα, για μαθητές, για στρατιώτες, για ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Εγώ θέλω να παλέψω γι’ αυτούς. Γιατί αν πετύχουν εκείνοι, πιστεύω θα πετύχει η χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγινε της… Ελλάδας στο δεύτερο debate Ομπάμα-Ρόμνεϊ (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε