Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Επεισόδια στην Αϊτή: Να φύγουν οι κυανόκρανοι μετά τον ομαδικό βιασμό αγοριού ζητούν οι πολίτες

REUTERS
Αϊτινοί αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκαν χθες με εκατοντάδες διαδηλωτές που απαίτησαν την αποχώρηση των κυανόκρανων του ΟΗΕ μετά τον βιασμό ενός νεαρού από μια ομάδα Πεζοναυτών της Ουρουγουάης.
 

 
 
Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς προσπάθησε να διαλύσει περίπου 300 διαδηλωτές όταν προσπάθησαν να εισέλθουν σε μια πλατεία μπροστά στο μισοκατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο, όπου πληγέντες από το σεισμό του 2010 εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και κάτω από μουσαμάδες.
 
Προκλήθηκε χάος, καθώς διερχόμενοι και διαμένοντες στον καταυλισμό των σεισμοπαθών, πολλοί κρατώντας στην αγκαλιά μικρά παιδιά, προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν φοιτητές στην πλειοψηφία τους, πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.
 
 
Ο νεαρός που απεικονίζεται στο βίντεο, ο Τζόνι Τζιν, κατέθεσε ενώπιον αϊτινού δικαστή ότι βιάστηκε. Οι τέσσερις από τους ουρουγουανούς στρατιωτικούς τέθηκαν υπό κράτηση κι αναμένεται να δικαστούν σε στρατοδικείο.
 
Το επεισόδιο επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την εικόνα της αποστολής στη χώρα. Επιδημιολόγοι επέρριψαν στην δύναμη την ευθύνη για το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας στη χώρα πέρυσι.
 
Φωνάζοντας «η MINUSTAH πρέπει να φύγει» και «βιαστές», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας, κρατώντας πανό που χαρακτήριζαν την διεθνή αποστολή «δύναμη κατοχής».
 
«Δικαιοσύνη για τον Τζόνι, δικαιοσύνη για όλα τα θύματα βιασμών από τους άνδρες της MINUSTAH, δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για όλους τους Αϊτινούς που υπήρξαν θύματα της επιδημίας χολέρας που προκάλεσε η MINUSTAH», είπε ο 30χρονος Σιμόν Μουρέν, ένας από τους διαδηλωτές. «Να φύγουν, ή θα ξεκινήσει πόλεμος», πρόσθεσε.
 
Η αστυνομία επενέβη για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπουν στην πλατεία Champs de Mars μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις. «Χρησιμοποιήσαμε χημικά, δεν χρησιμοποιήσαμε πραγματικές σφαίρες», είπε εκπρόσωπός της.
 
Αστυνομικοί «έσπασαν τα παράθυρα της σχολής εθνολογίας και καταδίωξαν φοιτητές μέσα στο εσωτερικό του κτιρίου. Προέβησαν επίσης σε πολυάριθμες συλλήψεις», δήλωσε ο Άμος Τουσέν, ένας φοιτητής που έλαβε μέρος στην διαδήλωση.
 
Η MINUSTAH έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα για το επεισόδιο, που σημειώθηκε τον Ιούλιο, ενώ η κυβέρνηση της Ουρουγουάης απολογήθηκε επίσημα στην Αϊτή για το συμβάν και καταδίκασε τις ενέργειες των κατηγορούμενων στρατιωτικών ως «παρεκτροπές».
 
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έστειλε μια ομάδα με ανώτερους αξιωματούχους στην Αϊτή για να διαβιβάσει στην κυβέρνηση «πόσο σοβαρά τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες περί παράβασης καθήκοντος και σεξουαλικής βίας». Η ομάδα αυτή «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. . . για να επιβάλει την πολιτική μηδενικής ανοχής του ΟΗΕ στις παραβάσεις καθήκοντος από το προσωπικό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.
 
Ο επικεφαλής της MINUSTAH έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των δυνάμεων της αποστολής, που είχε συγκροτηθεί το 2004.
 
Ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί, που εξελέγη τον Μάρτιο μετά από μια διαδικασία που είχε αμαυρωθεί από σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, λέει ότι η Αϊτή εξακολουθεί να χρειάζεται τους κυανόκρανους, αλλά καλεί να ‘επαναπροσδιοριστεί’ ο μελλοντικός τους ρόλος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε