Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Επεισόδια στην Ταϊλάνδη – Επτά νεκροί, 100 οι τραυματίες

Επεισόδια στην Μπανγκογκ. ΦΩΤΟ REUTERS
Επεισόδια στην Μπανγκογκ. ΦΩΤΟ REUTERS
Τουλάχιστον επτά νεκροί και 100 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός των βίαιων διαδηλώσεων που συνεχίζονται στην Ταϊλάνδη ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. 

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ο στρατός επιχείρησε να προχωρήσει προς μια λεωφόρο που ελέγχεται από τους διαδηλωτές. Ο στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον περίπου 2.000 διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από υπαίθρια αγορά της Μπανγκόκ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να αρχίσουν να υποχωρούν αφού πρώτα έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο.
 
Τα “κόκκινα πουκάμισα” είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αγορά Σουάν Λουμ, που λειτουργεί μόνο τη νύχτα, για να εμποδίσουν τους στρατιώτες να φτάσουν στην εμπορική συνοικία στο κέντρο της Μπανγκόκ, την οποία ελέγχουν εδώ και δύο μήνες.
 

Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή σε οδομαχίες σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έκαναν χρήση ένοπλης βίας.

Δύο δημοσιογράφοι, εκ των οποίων ο ένας είναι καναδός ρεπόρτερ του γαλλικού ειδησεογραφικού σταθμού France 24, τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ο καναδός δημοσιογράφος Νέλσον Ραντ τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι και εισήχθη στο νοσοκομείο Τσουλαλονγκόρν όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες, αλλά η ζωή του δεν απειλείται.

Παράλληλα, η εφημερίδα Matichon της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκε από σφαίρα ένας από τους φωτορεπόρτερ της, επίσης στο πόδι.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Ταϊλάνδης αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του στρατηγού Κατίγια Σαβασντιπόλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
 
“Αυτό που του συνέβη ήταν αναπάντεχο”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντιταπόρν Σασασμίτ, εκπρόσωπος της διοίκησης των επιχειρήσεων ασφαλείας.
 
Ο ίδιος επισήμανε πως ο στρατός διέταξε να μην κάνουν χρήση βίας τα στρατεύματα εναντίον αόπλων.
 
Ο στρατηγός Κατίγια Σαβασντιπόλ τραυματίστηκε από σφαίρα στο κρόταφο ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους κοντά στην περιοχή που έχουν καταλάβει εδώ και δύο μήνες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
 
Ο 58χρονος στρατηγός παύθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ποτέ δεν έκρυψε την στενή του σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και τις τελευταίες ημέρες επέκρινε έντονα το σχέδιο της κυβέρνησης για επίλυση της κρίσης.

Η κατάσταση στην Ταϊλάνδη προκαλεί έντονη ανησυχία διεθνώς. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Μπανγκογκ, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε την Παρασκευή και ο Καναδάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε