Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Επεισόδια στο Βελιγράδι για τους Ρομά

Επεισόδια στο Βελιγράδι για τους Ρομά

Δώδεκα αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν σε επεισόδια με αφορμή την εγκατάσταση Ρομά σε συνοικία του Βελιγραδίου

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο προάστιο Ρέσνικ του Βελιγραδίου, όπου χθες ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση Ρομά.

      Ομάδα κατοίκων προσπάθησε χθες να εμποδίσει την τοποθέτηση λυόμενων σπιτιών, στα οποία θα εγκατασταθούν Ρομά από συνοικία του νέου Βελιγραδίου. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας, που συνέλαβε τέσσερα άτομα, ξέσπασαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες.

      Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα από χτυπήματα με πέτρες και τούβλα στο στρατιωτικό- πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βελιγραδίου και αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στους 11 πήραν εξιτήριο, ενώ ένας υποβλήθηκε σε πρόσθετες εξετάσεις.

      Στο κέντρο υγείας της περιοχής μεταφέρθηκαν με τραύματα στο κεφάλι δύο κάτοικοι της περιοχής, 31 και 25 ετών.

      Την έντονη διαμαρτυρία του για τα ρατσιστικά, όπως τόνισε, επεισόδια, εξέφρασε ο δήμαρχος Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας.

      «Όταν ένας πολίτης αποφασίζει να επιτεθεί σε άλλον άνθρωπο και να τον τραυματίσει με πέτρες ή μπουκάλια, τότε παύει να είναι πολίτης, που προστατεύεται από τους νόμους και γίνεται χούλιγκαν. Όλοι εκείνοι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν» υπογράμμισε ο κ. Τζίλας.

      «Θέλω να θυμίσω σε όλους τους κατοίκους του Βελιγραδίου ότι εξαιτίας ρατσιστικής βίας και μη ανοχής δύο φορές στο παρελθόν η πόλη δυσφημίστηκε, ότι είχαμε μέρες πένθους και αναγείραμε μνημεία, όταν στους δρόμους έχασαν τη ζωή τους παιδιά Ρομ επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος» τόνισε ο δήμαρχος της σερβικής πρωτεύουσας.

      «Μεγάλος αριθμός κατοίκων που χθες διαμαρτυρήθηκε δεν είχε την κατάλληλη πληροφόρηση για την εγκατάσταση των οικογενειών Ρομά. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες φοβούνται εκείνους που δεν εργάζονται, που κλέβουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα πράγματα. Αλλά σε κανέναν οικισμό που δημιούργησε ο δήμος για τους Ρομά δεν καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά και δεν έχουμε προβλήματα» εξήγησε ο κ. Τζίλας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε