weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Επέλαση» αμερικανών στην Αθήνα – Τι σκοπούς έχουν για την κρίση

«Επέλαση» αμερικανών στην Αθήνα – Τι σκοπούς έχουν για την κρίση | Newsit.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα, έστειλε έναν ακόμη αξιωματούχο της κυβέρνησής του για επαφές σε Αθήνα και Ρώμη. Όπως αναφέρει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον, ο Τσαρλς Κόλινς, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για διεθνείς χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ελλάδα και Ιταλία, από σήμερα έως και την Πέμπτη, με σκοπό να συζητήσει τις προσπάθειες για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σε Αθήνα και Ρώμη υψηλό αξιωματούχο του στο πλαίσιο της άσκησης πιέσεων προς την Ευρώπη για τον έλεγχο της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση απειλεί με διάλυση την ευρωζώνη, όπως και την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ΗΠΑ έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει τη δυσθυμία τους, τονίζεται χαρακτηριστικά, για τη βραδύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κρίση οι Ευρωπαίοι. Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι ζητούν συνεχώς την ανάληψη αποτελεσματικών μέτρων μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών, συναντήσεων κατά τις συνόδους κορυφής και αλλεπάλληλων επισκέψεών τους στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας για τις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Τσαρλς Κόλινς προτίθεται να συζητήσει με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Μεταξύ των μέτρων που έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ενίσχυση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης και η επίσπευση της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα για τον έλεγχο της κρίσης.

Ο πρώην υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του «Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία» στην Ουάσιγκτον, Φρεντ Μπέργκστεν, υποστηρίζει ότι το ταξίδι του Τσαρλς Κόλινς έχει διττό στόχο: τη συγκέντρωση πληροφοριών, από τη μία πλευρά, αλλά και την αποστολή μηνύματος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Προσπαθούν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) να ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές, τόσο τις δανειζόμενες χώρες, όπως την Ελλάδα, αλλά και τις πιστώτριες, όπως τη Γερμανία, για πιο αποφασιστική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ώστε να καθησυχασθούν οι αγορές και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο κ. Μπέργκστεν, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα την «καταλυτική επίδραση» που έχει η επιρροή των ΗΠΑ στις αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος και εάν πράγματι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή της βοήθειας από την τρόικα.

Εξάλλου, σε άρθρο στην «Ουάσιγκτον Ποστ» γίνεται αναφορά στην επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, αλλά και στις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τη Γερμανία, την ώρα που καταφθάνει η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εμφανίζεται σήμερα ως ζήτημα υπό διαπραγμάτευση».

Η αποστολή της τρόικας ξεκινά σήμερα τις συναντήσεις της με τους Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης ύψους 158 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, η Γερμανία ύψωσε τους τόνους το Σαββατοκύριακο έναντι της Ελλάδας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά το άρθρο.

Πολλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προβλέπουν ωστόσο ότι θα παρέμβει σύντομα εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίση χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά πολιτικό και ότι απαιτείται η δημιουργία μιας ουσιαστικής πολιτικής ένωσης, που θα διαθέτει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζονται και μέσα από δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας την υποβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας και άλλων χωρών από την Moody’s, αλλά και την αύξηση των πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επέκτασης της κρίσης χρέους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι επιτακτικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τον μήνα Αύγουστου και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας εάν δεν βρεθεί τρόπος κάλυψης των αναγκών. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, όπως τονίζεται, επικεντρώνονται στο γεγονός ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο περικοπών που θα προτείνει η Ελλάδα στην τρόικα, η Ευρώπη θα δώσει τα χρήματα για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία και μετάδοση της κρίσης στις άλλες αδύναμες οικονομίες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα, επαναφέροντας το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, κυρίως εάν θεωρηθεί ότι η Ευρώπη διαθέτει πλέον ένα ισχυρό τείχος προστασίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φούντωσαν» τα αμερικανικά δημοσιεύματα για χρεoκοπία της Ελλάδας

#TAGS MM