Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Επελαύνουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη – Τρεις πόλεις τώρα στα χέρια τους!

Με τη βοήθεια των δυτικών βομβαρδισμών οι αντάρτες στη Λιβύη έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Μετά τη μεγάλη νικη της πόλης Μπρέγκα – πετρελαϊκού κέντρου – και της Ατζαμπίγια συνεχίζουν να προχωρούν. Σήμερα έγινε γνωστό ότι έπεσε στα χέρια τους ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ και ότι οδεύουν προς την Ουκάιλα.

Το λιμάνι Ρας Λανούφ βρίσκεται 370 χλμ δυτικά της Βεγγάζης, προπύργιου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική λιβύη και 210 χλμ από την Ατζνταμπίγια.Το είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου.

Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν δυτικά, στην πόλη Ουκάιλα, μετά την εκδίωξη των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έφθασαν στην Ουκάιλα που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 110χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια και η οποία είναι η τελευταία πόλη πριν από τον μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου Ρας Λανούφ.

Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.

Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε