Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Επίδειξη αρμονίας στη Ρώμη

REUTERS
REUTERS

Παρά τις παραφωνίες της πρόσφατης συνόδου κορυφής, η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαιώνει τον Μάριο Μοντι για την αμέριστη αλληλεγγύη της στον αγώνα για την αντιμετώπιση του χρέους.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψη της καγκελαρίου στη Ρώμη σε διάστημα 12 ημερών. Τα πολιτικά συμφραζόμενα και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί γνώρισαν δραματικές μετατοπίσεις στο διάστημα που μεσολάβησε. Ήταν, λοιπόν, απολύτως αναγκαία μια συνάντηση που θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και θα επιβεβαίωνε τη βούληση των δύο εταίρων να βαδίσουν σε έναν κοινό δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Ιταλία έχει δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, δεν αισθάνεται καλά εάν η Ευρώπη δεν είναι καλά, είπε η καγκελάριος, ενθαρρύνοντας τον ιταλό πρωθυπουργό να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη, μάλιστα, στη γερμανική εμπειρία, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στον συνομιλητή της ότι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων απαιτεί αποφασιστικότητα και υπομονή. «Η επιτυχία θα έλθει και στην Ιταλία, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο από ένα μήνα», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

«Χαίρομαι κάθε φορά που συναντώ την Άγκελα Μέρκελ»

Άλλωστε, πρόσθεσε, είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής λιτότητας το να φροντίζει κανείς έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να έχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Η Μέρκελ εξήρε τη σημασία των ιταλικών προσπαθειών και υποβάθμισε τις διαφορές που σημειώθηκαν κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Την περασμένη Παρασκευή, μετά το πέρας της συνόδου ο Μάριο Μόντι είχε χαρακτηρίσει τις αποφάσεις «πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των ευρωομολόγων».

Στην παρούσα φάση, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν διακρίνει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος στην Ιταλία και την Ισπανία να διασφαλίσουν κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους, ο Μόντι επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα».

Όσο για τις σχέσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι χαίρεται κάθε φορά που συναντά την Άγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι μόνο από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Μέρκελ και Μόντι επιδιώκουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της συνόδου κορυφής και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η κρίση του ευρώ δεν τελείωσε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την αναβάθμιση των λειτουργιών του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά τη σύνοδο και τις αντιφατικές τοποθετήσεις της Φιλανδίας και της Ολλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μόντι – Μέρκελ στη Ρώμη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε