Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Επικεφαλής ενός κεντρώου κόμματος ο Μόντι αλλά όχι υποψήφιος

Επικεφαλής ενός κεντρώου κόμματος ο Μόντι αλλά όχι υποψήφιος

 «Το πολιτικό μας μανιφέστο έτυχε ευρείας αποδοχής από τις κεντρώες δυνάμεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα είμαι επικεφαλής της συμμαχίας αυτής», δήλωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για την Γερουσία θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στην βουλή θα έχουμε μια σειρά από συνδυασμούς», διευκρίνισε ο Μόντι. Πρόσθεσε ότι «έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί».

Το ψηφοδέλτιο για τη γερουσία πρόκειται να ονομαστεί ‘Ατζέντα Μόντι για την Ιταλία’.

Ο Μόντι εξήγησε ότι ως ισόβιος γερουσιαστής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο κοινοβούλιο, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα των δυνάμεων που ασπάσθηκαν το πολιτικό του πρόγραμμα προσφέρει λαϊκή νομιμοποίηση και έγκριση της πολιτικής του στράτευσης.

«Παίζουν ρόλο οι ιδέες, ένας χρόνος διακυβέρνησης και το μέλλον της Ιταλίας», είπε ο Μόντι.

Για το αν ελπίζει να ξαναγίνει πρωθυπουργός, απάντησε ότι «δεν είναι τώρα, η στιγμή να γίνουν τέτοιου είδους προβλέψεις για το μέλλον. «Ας περιμένουμε και θα δούμε», είπε, χαρακτηριστικά, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Οι δυνάμεις που υιοθέτησαν την ατζέντα Μόντι είναι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC), το νεοσυσταθέν κίνημα «Μελλοντική Ιταλία», του προέδρου της Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία του προέδρου της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, όπως και μέλη των καθολικών οργανώσεων εργαζομένων Acli και τεχνοκράτες υπουργοί που συνεργάσθηκαν με τον καθηγητή πρωθυπουργό, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ο Μόντι συναντήθηκε νωρίτερα για τέσσερις ώρες με τους επικεφαλής των κεντρώων δυνάμεων, συζητώντας αναλυτικά τις λεπτομέρειες και τους κανόνες βάσει των οποίων θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια.

«Τα ηθικά θέματα είναι βασικής σημασίας, όπως και η οικονομία και η κοινωνική κατάσταση. Δεν είναι όμως αυτό που έχει τη βασική σημασία για τις δυνάμεις που μας στηρίζουν όπως και για την ίδια την πολιτική μου στράτευση. Μετρά, πρώτα από όλα, η συνείδηση του κάθε ενός», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο Μόντι σημείωσε ότι δεν θα δημιουργήσει πολιτικό κόμμα, διότι δεν είναι ο «άνθρωπος της θείας πρόνοιας», δηλαδή θεόσταλτος ηγέτης, κάνοντας μια υπαινικτική ειρωνική αναφορά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα ο Μόντι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε