Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Επικριτικός ο Ερντογάν για την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.

Επικριτικός ο Ερντογάν για την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.

Επικρίσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας γι άλλη μια φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπρεπε να ενταχθεί, ενώ αποκάλυψε ότι είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να γίνει δεκτή η Τουρκία στον οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Kanal 24» υπογράμμισε ότι «χώρες μέλη της ΕΕ από πολλές πλευρές δεν ταιριάζουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η Κύπρος. Καταρχάς, δεν μπορούν να δεχθούν ως μέλος τη Νότια Κύπρο, ως εκπρόσωπο της Κύπρου. Υπάρχει η πράσινη γραμμή. Η Νότια Κύπρος δεν έχει κάποια εξουσία στη Βόρεια Κύπρο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συστάθηκε ειδικό για την ΕΕ υπουργείο, αλλά επέκρινε ιδιαίτερα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Οι επικεφαλής της Γαλλίας και της Γερμανίας, Σαρκοζί και Μέρκελ, ήταν οι δύο ηγέτες που σαμποτάρισαν τη διαδικασία» είπε και συνέχισε: «Έως ότου εκλεγούν, εγώ έπαιρνα μέρος στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στη συνέχεια όμως δέχθηκαν δέκα νέα μέλη για λόγους καθαρά πολιτικούς και όχι επειδή ήταν έτοιμες οι χώρες αυτές με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνέχισαν να κρατούν την Τουρκία στην πόρτα και όταν εξελέγησαν οι Σαρκοζί και Μέκρελ, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις Συνόδους Κορυφής η Τουρκία και η Κροατία».

Ο Ερντογάν είπε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, είπε στον πρόεδρο Πούτιν «μας λέτε ορισμένες φορές τι δουλειά έχουμε στην ΕΕ. Τότε δεχθείτε μας στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης (SCO) κι εμείς να ξεγράψουμε την ΕΕ».

Ο συγκεκριμένος οργανισμός συστάθηκε το 1996 με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Κιργιζιστάν. Το 2001 προστέθηκε και το Ουζμπεκιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε