Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στη Χιλή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Χιλής. Στη χώρα μεταβαίνει εκτάκτως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ενώ η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, το μέλλον αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στις υποδομές ανέρχονται στα 30 δισ. δολάρια και η απερχόμενη πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ εκτιμά ότι η Χιλή θα χρειαστεί διεθνή δάνεια για να ανταπεξέλθει. 

Ήδη το οικονομικό επιτελείο μελετά διαφορετικές εκδοχές για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των υποδομών. Αναλυτές πιστεύουν ότι το κράτος θα καταφύγει στο ταμείο αποταμιεύσεων από τις εξαγωγές χαλκού και να εκδώσει ομόλογα κρατικού χρέους. 

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως, εκτιμά πως ο καταστροφικός σεισμός δε θα πρέπει να έχει εκ προοιμίου σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας.

Όσον αφορά στη μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων, συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η Βρετανία απέστειλε εξοπλισμό και συγκεκριμένα μια συσκευή που χρησιμοποιεί μικρόφωνα για να εντοπίζει θορύβους και δονήσεις για να βρίσκει παγιδευμένους ανθρώπους στα ερείπια. 

Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν θα ταξιδεψει στην πληγείσα από το σεισμό Χιλή όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη δύο ημερών, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρχάν Χακ, εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο γγ του ΟΗΕ θα μείνει στη Χιλή την Παρασκευή και ορισμένες ώρες του Σαββάτου, ενώ θα επισκεφθεί την Κονσεπσιόν, την πόλη που χτυπήθηκε πιο σοβαρά από το σεισμό των 8,8 Ρίχτερ. 

“Ο γενικός γραμματέας θα φτάσει στη Χιλή σήμερα το βράδυ. Επιθυμεί να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια στο λαό και την κυβέρνηση της Χιλής μετά από το σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου και να εκτιμήσει ο ίδιος την καταστροφή καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη” ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντήσει την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ καθώς και τον νεοεκλεγέντα διάδοχο της Σεμπάστιαν Πινέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε