Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επιστολή από Νομπελίστες στον πρόεδρο του Μεξικού

Ο πρόεδρος του Μεξικό Φελίπο Καλντερό. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος του Μεξικό Φελίπο Καλντερό. ΦΩΤΟ REUTERS
Έντεκα προσωπικότητες τιμημένες με το Νομπελ Ειρήνης ζήτησαν από το Μεξικό την απελευθέρωση δώδεκα χωρικών που καταδικάστηκαν το 2006 σε 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας

 

που συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επέμβασης, τονίζοντας ότι πρόκειται για “πολιτικούς κρατούμενους” σε επιστολή τους που δημισιοποιήθηκε στο Μεξικό την Πέμπτη.
 
Οι Νομπελίστες ζητούν από τον μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν “να απελευθερώσει τους 12 πολιτικούς κρατούμενους ενώ απαιτούν να γίνει σοβαρή και σε βάθος έρευνα για τις αγωγές που έχουν καταθέσει 50 γυναίκες που δηλώνουν ότι βιάστηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια της επέμβασης που έγινε στις 3 και 4 Μαίου του 2006 στο χωριό Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο”.
 
Στη διάρκεια της αστυνομικής αυτής επέμβασης συνελήφθησαν πάνω από 200 άτομα ένώ υπήρξαν και δύο νεκροί. Ολα ξεκίνησαν όταν οι χωρικοί αντιστάθηκαν στην αστυνομική εντολή να φύγουν μικροέμποροι από μια αγορά λουλουδιών που πουλούσαν το εμπόρευμά τους παράνομα. Εντεκα αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν από τους χωρικούς, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο.
 
Οι κρατούμενοι χωρικοί “βασανίστηκαν σκληρά μετά την σύλληψή τους που έγινε χωρίς ένταλμα και καταδικάστηκαν χωρίς αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο ξυλοκόπημα των αστυνομικών” αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, τον πρωην πρόεδρο της Νότια Αφρικής ντε Κλερκ, την αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ριγκομπέρτα Μανσού, τον αμερικανό συγγραφέα ρουμανικής καταγωγής Ελί Βιζέλ, τον κενυάτη οικολόγο Ουανγκάρι Μαατάι κ.α.
 
Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αναγνώρισε το 2009 ότι κατά τα επεισόδια στο Ατένκο παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους των οργάνων της τάξης, αλλά η αναγνώρισή αυτή δεν είχε καμία συνέχεια μέχρι τώρα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε