Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ο Μπερλουσκόνι;

Επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ο Μπερλουσκόνι;

Όλο και πιο πιθανή είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, τον Μάρτιο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Τι θα κάνει ο Καβαλιέρε.

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση RAI οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, φαίνεται να ναυαγούν. Η κεντροδεξιά κατέθεσε νέα πρόταση βάσει της οποίας, όποια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων καταφέρει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων, θα μπορεί να εξασφαλίσει «μπόνους» πενήντα εδρών. Η κεντροαριστερά όμως ξεκαθάρισε ότι δεν εννοεί να συναινέσει σε αυτό.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται με τον γραμματέα του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, για να σχεδιάσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ο «Καβαλιέρε», σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός–παρά το ότι η κίνηση μπορεί να διασπάσει την παράταξή του.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με γκάλοπ, σε περίπτωση επανασύστασης του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» που είχε δημιουργήσει το 1994 δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώνει πάνω από το 9% των ψήφων, ενώ ο Λαός της Ελευθερίας χωρίς τον Μπερλουσκόνι θα εξασφάλιζε γύρω στο 10,5%.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δείπνησαν σε εστιατόριο της Ρώμης –περιλαμβανομένων του ίδιου του Αλφάνο, του πρώην υπουργού Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας Φαμπρίτσιο Τσικίτο) και συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαν να πείσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κάνει οριστικά πίσω.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως ο Μπερλουσκόνι έχει αποφασίσει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο κι είναι γνωστό πως πολύ δύσκολα αλλάζει γνώμη. «Δεν βλέπω την ώρα να αναμετρηθώ με τον πρώην ζάπλουτο πρωθυπουργό», λέει από την πλευρά του ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος κέρδισε την περασμένη Κυριακή το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς.

Τα κύρια πρόσωπα της προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να είναι, λοιπόν ο Μπερσάνι, ο Μπερλουσκόνι, αλλά και ο Μπέπε Γκρίλο, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που ζητεί να δοθεί τέλος στην λιτότητα και να μειωθούν δραστικά οι αμοιβές των πολιτικών.

Παραμένει άγνωστος ακόμη ο μελλοντικός ρόλος και οι προθέσεις του Μάριο Μόντι. Το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο πρόκειται να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη να συνεχισθεί η οικονομική εξυγίανση που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, με την παρούσα κυβέρνηση.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός πάντως έχει δηλώσει ότι θα σκεφθεί με ποιο τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμος στην χώρα, μόνον «αφού έχουν κλείσει οι κάλπες».

Διαβάστε

Ποια είναι τα πολιτικά σχέδια του Μπερλουσκόνι για τις εκλογές;

«O Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση Μόντι»

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε