Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Επιστρέφει στο σπίτι του… το “Παιδί με κόκκινο γιλέκο”

Επιστρέφει στο σπίτι του… το “Παιδί με κόκκινο γιλέκο”

O πίνακας του Πολ Σεζάν «Παιδί με κόκκινο γιλέκο», ο οποίος είχε κλαπεί προ τεσσάρων ετών από τη Ζυρίχη, επιστρέφει στην Ελβετία, μετά την μεταφορά του από τους ληστές στη Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της ελβετικής πόλης, μεταδίδει το πρακτορείο ΑΤS.

Η αξία του πίνακα, που ανήκει στη διάσημη συλλογή Ε.Γκ. Μπύρλε της Ζυρίχης, εκτιμάται στα 100 εκατ. ελβετικά φράγκα (80 εκατ. ευρώ).

Το «Παιδί με το κόκκινο γιλέκο» του μεγάλου μεταεμπρεσιονιστή δασκάλου (1839-1906) εντοπίσθηκε στις 11 Απριλίου στη Σερβία και η αστυνομία προέβη σε τέσσερις συλλήψεις, όλοι τους Σέρβοι. Ένας εξ αυτών είχε συμμετάσχει άμεσα στην κλοπή του πίνακα, στις 10 Φεβρουαρίου 2008 στη Ζυρίχη.

Το έργο, που φιλοτεχνήθηκε στο διάστημα 1888-90 και έχει διαστάσεις 80Χ64 εκατ. είχε κλαπεί από τη συλλογή μετά από μία εντυπωσιακή επιχείρηση. Τρεις ένοπλοι μισθοφόροι είχαν εισβάλλει στο Μουσείο μέρα-μεσημέρι και δέκα λεπτά αργότερα διέφυγαν με λεία τέσσερις πίνακες ανεκτίμητης αξίας.

Δύο από τους κλαπέντες πίνακες είχαν εντοπισθεί την επόμενη εβδομάδα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στον χώρο στάθμευσης μίας ψυχιατρικής κλινικής στη Ζυρίχη. Επρόκειτο για τους «Χωράφι με παπαρούνες κοντά στο Βετέιγ» (1879) του Κλοντ Μονέ και τα «Κλαδιά καστανιάς μπουμπουκιασμένα» (1890) του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, πίνακες που αξίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα κλεμμένα έργα δεν έχει βρεθεί ακόμη: πρόκειται για το “Λουντοβίκ Λεπίκ κι οι κόρες του” (1871) του Εντγκάρ Ντεγκά, του οποίου η αξία ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. ελβετικά φράγκα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε