Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Η βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό ήταν να σταματήσει η λειτουργία των τριών αντιδραστήρων που πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι κι απ’ ότι φαίνεται οι Ιάπωνες το έχουν σχεδόν καταφέρει.

Η θερμοκρασία έχει μειωθεί σε επίπεδα κάτω από το σημείο βρασμού και στους τρεις αντιδραστήρες που είχαν υποστεί ζημιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται το σταθμό, σημειώνοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ψύξη τους που θα επιτρέψει την παύση της λειτουργίας τους ως το τέλος του έτους.

Η επίτευξη της ψύξης των αντιδραστήρων θα επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο σταθμό, ο οποίος γλίτωσε ακόμα κι από τον τυφώνα Ρόκε!

Μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου που είχε προκαλέσει βλάβη στα συστήματα ψύξης και την τήξη ράβδων πυρηνικού καυσίμου σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού, η Tokyo Electric Power προσπαθούσε να τους ψύξει και να μειώσει τις θερμοκρασίες τους κάτω από το σημείο βρασμού.

Η θερμοκρασία σε δύο από τους τρεις αυτούς αντιδραστήρες είχε ήδη πέσει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο και στις αρχές Σεπτεμβρίου και απέμενε αυτό να γίνει και στον τρίτο αντιδραστήρα.

Αυτό συνέβη σήμερα. Η θερμοκρασία έπεσε και στον τελευταίο από τους τρεις αντιδραστήρες στους 99,4 βαθμούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Tepco Τακέο Ιουαμότο.

Διαβάστε επίσης: 10 νεκρούς αφήνει πίσω του ο Ρόκε – Πέρασε και δεν… ακούμπησε τη Φουκουσίμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε