Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιτέλους τα βρήκαν – Ναι της Μέρκελ στο νέο πακέτο σωτηρίας με καρφιά στον Α.Σαμαρά

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος υπέγραψαν συμφωνία που οδηγεί στο νέο πακέτο σωτηρίας, σχεδόν 120 δις ευρώ, στην Ελλάδα που συμπεριλαμβάνει και βάρη στη πλάτη ιδιωτών, δηλαδή τραπεζών.

Όπως δήλωσαν Μέρκελ Σαρκοζί στη κοινή συνέντευξη τύπου, που επισφράγισε τον ιστορικό για την ελληνικη οικονομία συμβιβασμό τους, προχωρούν στη δάσωση της Ελλάδας για να διασώσουν την ευρωζώνη.

”Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε το ευρώ” έσπευσε να δηλώσει ο Σαρκοζί ενώ η Μέρκελ, με μία δήλωση που θα συζητηθεί, είπε πως έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις που απαιτούσε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου για να δώσει τη συγκατάθεση της.

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου στήριξης.

“Βεβαίως στο κοινοβούλιο της Ελλάδας θα πρέπει περάσει τα απαραίτητα μέτρα”, είπε η κα Μέρκελ.

H Καγκελάριος της Γερμανίας έριξε τα βέλη της προς τον Α.Σαμαρά:”θα ήταν καλό, εάν και η αντιπολίτευση υποστήριζε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αυτό θα βελτίωνε τις δυνατότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει την υποστήριξή μας”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η λύση που ικανοποιεί τόσο τη Γερμανία, όσο και τη Γαλλία που ταυτιζόταν με την ΕΚΤ, είναι μία παραλλαγή της λύσης της ”Βιέννης” που πριν από πολλές εβδομάδες είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε στο NewsIt.gr
Στις 19 Μαίου διαβάζατε στο NewsIt τις λεπτομέρειες του σχεδίου:
”Το σχέδιο έχει τους εξής άξονες :

– Την εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές
– Νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη εως και το 2014
– Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα πάρει νέα σκληρά μέτρα και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις

Τι σημαίνει εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές;
Αυτό μεταφράζεται πως η Ελλάδα, με ”διακριτική” ευρωπαική βοήθεια, θα συνενοηθεί με τους ιδιώτες δανειστές της, ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ, να επιμηκυνθεί εως το 2014 η πληρωμή των ομολόγων που έχουν στα ”χέρια τους” και πιθανώς να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.

Δηλαδή στο νέο δάνειο των 120 δισεκατομυρίων ευρώ θα συμμετέχουν και ιδιώτες-τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και θα κληθούν σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βάση να τα διακρατήσουν πέρα από το χρόνο λήξης τους”.

Για να ξαναγυρίσουμε στη σημερινή ημέρα την είδηση αυτή υποδέχτηκε με ανοδικό ξέσπασμα το ελληνικό Χρηματιστήριο και ιδίως ο τραπεζικός τομέας  ενώ είναι η αιτία που πέφτουν spreads, cds.

Πάντως τα ελληνικά ανταλλάγματα που υπονόησε η κυρία Μέρκελ είναι τουλάχιστον επαχθή, αφου πέρα των σκληρών μέτρων που εντάσσονται στο μεσοπρόθεσμο και που σημαίνουν πρωτόγνωρη  και μόνιμη λιτότητα, ταυτόχρονα οι ιδιωτικοποιήσεις θα πάρουν ταχύτατο ρυθμό.

Η θετικη έκβαση των διαπραγματεύσεων είχε διαρρεύσει από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο.

“Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε κάποια λύση.Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό”, είπε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Werner Hoyer στη γερμανική τηλεόραση ZDF.

 
Την ώρα της δήλωσης Μέρκελ και Σαρκοζί συζητούσαν πως θα γεφύρωναν τις εως τότε διαφορές τους για την συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή τραπεζών, στη χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
 

Αδιάλλακτος ο Τρισέ για την ελληνική λύση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε