Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Επίθεση αυτοκτονίας στην “καρδιά” της Πόλης – Ελληνίδα ελαφρά τραυματισμένη

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με στόχο αστυνομικές δυνάμεις.

Η έκρηξη συνέβη στην καρδιά της Πόλης στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ στις 10.30 από βομβιστή αυτοκτονίας, που είχε σαν στόχο ομάδα αστυνομικών καταστολής και αστυνομικό όχημα. Σύμφωνα με το BBC, η τουρκική τηλεόραση έδειξε ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των 32 τραυματιών βρίσκονται 17 αστυνομικοί και 17 πολίτες. Εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πάρει εξιτήριο.Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέφεραν εικόνες από ασθενοφόρα που σπεύδουν στο σημείο και ανθρώπους αιμόφυρτους που κεινται στο πεζοδρόμιο. 

Η πλατεία Ταξίμ έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Χουσείν Καπκίν δήλωσε ότι υπεύθυνος για το επεισόδιο είναι ένας άνδρα και ότι υπάρχει στο χώρο ένα πτώμα ακρωτηριασμένο. Ο Τσαπκίν είπε πως ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο. Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, είπε “πως ο δράστης είναι άντρας και ότι σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση αυτοκτονίας”.

Μια Ελληνίδα, η οποία ελαφρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε, νωρίτερα, στο κρατικό νοσοκομείο Ταξίμ, πήρε αμέσως εξιτήριο. Οι αρχές του νοσοκομείο ανέφεραν ότι εκτός από την Ελληνίδα, μεταφέρθηκαν στα επείγοντα, ένας Ιρανός πολίτης και ένας Τουρκοκύπριος.

 Δήλωση Ερντογάν

“Δεν θα επιδειχθεί καμία επιείκεια σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Τουρκία. Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να πλήξει τους στόχους της Τουρκίας για ενότητα, αδελφοσύνη και ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το αν σημαίνει κάτι, επειδή η επίθεση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει την επίθεση.

Πάντως, επιχείρηση αυτοκτονίας στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 1999, με τραυματίες 3 αστυνομικούς και 8 πολίτες. Η επίθεση είχε αποδοθεί στο ΡΚΚ.

Στις 10.9.2001, σε άλλη επιχείρηση αυτοκτονίας στο Ταξίμ, στην περιοχή Γκιουμούσουγιου, εναντίον αστυνομικής δύναμης μπροστά από το γερμανικό προξενείο, είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί και ένας αυστραλός πολίτης, ενώ είχαν τραυματισθεί 13 αστυνομικοί και 8 πολίτες. Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί στον αριστερή οργάνωση Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C).

Η Αλ-Κάιντα ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2003 που στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες.   

To CNN Turk μεταδίδει εικόνες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε