Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επίθεση κατά ξένων δημοσιογράφων από τις κινεζικές αρχές ασφαλείας

Οι ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές προσπάθησαν να επισκεφτούν έναν διαφωνούντα όμως δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επιτέθηκαν εναντίον ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι επιχείρησαν να επισκεφτούν έναν διαφωνούντα που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε σήμερα η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Κίνας.
 
“Οι ανταποκριτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν επιχειρήσουν να εισέλθουν στο χωριό του ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην επαρχία Σαντόνγκ”, προειδοποίησε η Ενωση μετά τα κρούσματα βίας εις βάρος δημοσιογράφων του CNN, των New York Times, της Monde, του Radio France Internationale και του Nouvel Observateur.
 
Ο ανταποκριτής του CNN Σταν Γκραντ και η ομάδα του δέχτηκαν επίθεση σε μπλόκο κοντά στο χωριό Ντονσιγκού, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους ζήτησαν τα σταματήσουν τα τραβούν πλάνα και να φύγουν, αναφέρει η ανακοίνωση.
 
“Τις τελευταίες μέρες πολλοί ανταποκριτές συνάντησαν ομάδες από βίαιους κακοποιούς με πολιτική περιβολή”, αναφέρει η Ενωση και προσθέτει ότι οι άνδρες αυτοί “κινούνται σε ομάδες 12 και πλέον ατόμων, αυτοί οι άνθρωποι φέρουν συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μπλοκάρουν όλες τις εισόδους” στο χωριό.
 
“Εχουν σπρώξει τους δημοσιογράφους, τους έχουν απειλήσει με τούβλα, έχουν καταστρέψει τα αυτοκίνητά τους, έχουν κατασχέσει ή καταστρέψει τον εξοπλισμό τους και τούς έχουν πάρει τα δημοσιογραφικά τους διαπιστευτήρια”.
 
Η τοπική αστυνομία δεν έσπευσε να βοηθήσει τους δημοσιογράφους, αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ο 39χρονος Τσεν και η σύζυγός του Γιουάν Γουεϊτζίνγκ ξυλοκοπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία στο σπίτι τους, είπαν οι ακτιβιστές.
 
Ο τυφλός ακτιβιστής έχει καταγγείλει τον κατ΄οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Ιντερνετ. Αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια κράτησής του σε φυλακή.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε