Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Επίθεση με πέτρες κατά του ΕλΜπαραντέι – Δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

Ο νομπελίστας, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, δέχτηκε επίθεση με πέτρες έξω από εκλογικό κέντρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν απο το επεισόδιο που έγινε στη συνοικία Μοκατάμ του Καϊρου, εχει τραυματιστεί κάποιος.

Οι Αιγύπτιοι κλήθηκαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.Η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι ανέπλιστη και υπάρχει η πληροφορία για παράταση στη διαδικασία.

Σε πολλά εκλογικά τμήματα έχουν σχηματιστεί ουρές από ψηφοφόρους. Οι Αιγύπτιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είναι 45 εκατομμύρια.

Το δημοψήφισμα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο δείγμα πραγματικής ελευθερίας μετά την επανάσταση των νέων της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη φορά να ψηφίσουν.

Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως επεισόδια αλλά με φραστικές αντεγκλήσεις. Η μεγάλη αντίθεση είναι μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» που είναι κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (όπου μεσουρανούσε μέχρι πριν από 5 εβδομάδες ο Μουμπάρακ) και του «όχι», που υποστηρίζουν κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Και αυτό συμβαίνει διότι, παρά τις όντως βελτιωτικές αλλαγές που προτείνει το δημοψήφισμα (με τον εκάστοτε Πρόεδρο να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κ.ά.), τα μικρότερα κόμματα κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν αν γίνουν οι εκλογές σύντομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε