Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίθεση στη Φινλανδία: Αναζητείται 18χρονος τρομοκράτης

Επίθεση στη Φινλανδία: Αναζητείται 18χρονος τρομοκράτης

Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις επιθέσεις με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκαν χθες, ως έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος είναι ένας 18χρονος Μαροκινός.

Ο φερόμενος ως δράστης σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ στην πόλη Τούρκου, πριν οι αστυνομικοί τον πυροβολήσουν στο πόδι και τον συλλάβουν.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους σε έφοδο που πραγματοποίησε σε διαμέρισμα στο Τούρκου στη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της έρευνας για το περιστατικό.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι υπόπτους υπό κράτηση, τον κύριο ύποπτο και πέντε άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάρκους Λεν του εθνικού Γραφείου έρευνας.

«Ερευνούμε τον ρόλο αυτών των πέντε άλλων προσώπων, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν έχουν σχέση (με την επίθεση) (…). Θα τους ανακρίνουμε, και θα μπορέσουμε να πούμε στη συνέχεια περισσότερα (…). Αλλά ήταν σε επαφή με τον κύριο ύποπτο», πρόσθεσε ο Λεν.

Σύμφωνα με τα φινλανδικά μμε, ο άνδρας διάλεξε στην τύχη τα θύματά του, μια πληροφορία που δεν έχουν επιβεβαιώσει οι ερευνητές. Ενήργησε επίσης μόνος, όμως οι αρχές αναζητούν «ενδεχόμενους συνεργούς».

Η αστυνομία συνέλαβε χθες τον επιτιθέμενο λίγα λεπτά μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τούρκου λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η εθνική αστυνομία, που βρίσκεται σε συναγερμό, ανακοίνωσε χθες ότι αύξησε τον αριθμό των περιπολιών της. Τον Ιούνιο, οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Supo) αύξησαν κατά μία βαθμίδα την εκτίμησή τους για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν δραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μπορεί να είχε στόχο τη Φινλανδία.

Ο κίνδυνος (τρομοκρατικής επίθεσης) που μέχρι τότε θεωρείτο «μηδαμινός» είναι πλέον «αυξημένος», βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη βαθμίδα σε μια κλίμακα τεσσάρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις