Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επίθεση στη Μέρκελ για το “σκάνδαλο” με τις εξαγωγές όπλων

Επίθεση στη Μέρκελ για το “σκάνδαλο” με τις εξαγωγές όπλων

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Μέρκελ διότι επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων και δεσμεύτηκε πως η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θα θέσει τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική εάν κερδίσει την εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αντίπαλο την Μέρκελ, χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων επί των ημερών της.

Οι εξαγωγές όπλων είναι ένα λεπτό θέμα στη Γερμανία, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της και του ρόλου που διαδραμάτισαν κατασκευάστριες όπλων όπως η Krupp στην τροφοδότηση των πολέμων του 19ου και του 20ού αιώνα με τις εξαγωγές όπλων σε διάφορες δυνάμεις.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλεπάλληλες δυτικογερμανικές κυβερνήσεις και κατόπιν κυβερνήσεις της ενωμένης Γερμανίας έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, ειδικά σε περιφέρειες όπου εξελίσσονται ένοπλες συρράξεις ή παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σκάνδαλο και εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων του κόσμου», δήλωσε ο Στάινμπρουκ, ο οποίος ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Μια κυβέρνηση SPD-Πρασίνων υπό την δική μου ηγεσία θα το άλλαζε αυτό», δήλωσε ο 65χρονος Στάινμπρουκ. «Εξάγουμε όπλα ακόμα και σε περιφέρειες όπου εξελίσσονται συρράξεις και σε περιοχές όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά».

Το SPD και οι Πράσινοι θα κέρδιζαν μαζί το 43% των ψήφων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από εκείνο που φέρονται να συγκεντρώνουν τα κόμματα του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ, αλλά δεν αρκούν ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα διαθέτει πλειοψηφία.

Οι συντηρητικοί (CDU/CSU) της Μέρκελ θα συγκέντρωναν το 40% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που αποτελεί σήμερα τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, 4%, αποτυγχάνοντας να υπερβούν το όριο του 5% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή. Το κόμμα Αριστερά (Die Linke) θα συγκέντρωνε το 7% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονταν, ένας συνασπισμός SPD-Πρασίνων θα χρειαζόταν το 48% των ψήφων για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εξαιτίας αυτού πολλοί αναλυτές προβλέπουν την επανάληψη του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού (2005-2009) των συντηρητικών της Μέρκελ και της κεντροαριστεράς του Στάινμπρουκ ως το πιθανότερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το 2001, η Γερμανία ήταν στην έκτη θέση παγκοσμίως σε διεθνές επίπεδο στις εξαγωγές όπλων, συνολικής αξίας 925 δισ. δολαρίων–πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σήμερα η Γερμανία βρίσκεται πίσω μόνον από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αφού εξήγαγε όπλα αξίας 2,476 τρισ. δολαρίων το 2010, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Η Γερμανία βρίσκεται στην ένατη θέση σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες.

Η επίθεση του Στάινμπρουκ πριν από τα Χριστούγεννα για τις αυξημένες εξαγωγές όπλων σημαίνει πιθανώς ότι το θέμα δεν θα είναι από τα σημαντικά της προεκλογικής εκστρατείας του 2013, αλλά ο κεντροαριστερός πολιτικός επέδειξε μαχητική στάση για ένα θέμα που πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θεωρούν σημαντικό.

Αποτελεί επίσης απάντηση στις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ηγετικό στέλεχος του FDP που την εβδομάδα που πέρασε επιτέθηκε στην κυβέρνηση του SPD και των Πρασίνων (1998-2005) για την αύξηση των εξαγωγών όπλων. Επισήμανε ότι πολλές πρόσφατες παραδόσεις οπλικών συστημάτων σε χώρες της Μέσης Ανατολής απορρέουν από συμφωνίες που είχαν συναφθεί επί των ημερών της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων.

Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος δεν θεωρείται πως είναι το φαβορί στην αναμέτρηση με την ιδιαίτερα δημοφιλή Μέρκελ, είπε πως δεν φοβάται να επικρίνει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής της, προσθέτοντας ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του φίλου του πρώην ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Έχω ταξιδέψει πολύ», είπε ο Στάινμπρουκ. «Όταν είναι η κατάλληλη ώρα, θα κάνω σχόλια για την εξωτερική πολιτική στην προεκλογική εκστρατεία».

Το ζήτημα των εξαγωγών όπλων πρόσφατα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, ενώ πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία θέλει να αγοράσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τη Γερμανία.

Το Σπίγκελ άφησε να εννοηθεί πως τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή διαδηλώσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε άλλα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση προενέκρινε την εξαγωγή 270 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Σαουδική Αραβία το 2011. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: “Μέρκελ όπως… Χίτλερ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε