Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επιτρέπει την ίδρυση κομμάτων ο Άσαντ

Η κυβέρνηση Άσαντ ενέκρινε νόμο που υποστηρίζει ότι θα επιτρέψει την ίδρυση νέων κομμάτων στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε χθες νόμο που υποστηρίζει ότι θα επιτρέψει την ίδρυση νέων κομμάτων στη χώρα, όπου εδώ και δεκαετίες η εξουσία μονοπωλείται από το κυβερνών Μπάαθ.
 
Η εξέλιξη σημειώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός προγράμματος πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του.
 
Οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας συνεχίζονται από τα μέσα του Μαρτίου, όπως και η αιματηρή καταστολή. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι πάνω από 1.480 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί.
 
Ο νόμος, που υιοθετήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ορίζει τους στόχους και τις αρχές των κομμάτων, τις προϋποθέσεις για την ίδρυσή τους και τη νομιμοποίησή τους, τους πόρους τους, τη χρηματοδότησή τους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το SANA.
 
Η εξέλιξη έγινε γνωστή αργά τη νύχτα. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση στη Συρία.
 
Σύμφωνα με το SANA, τα νέα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται στο Σύνταγμα και τις αρχές της δημοκρατίας καθώς και στην διατήρηση της ενότητας της χώρας. «Ο νόμος απαγορεύει την ίδρυση ενός κόμματος με βάση θρησκευτικά, φυλετικά, περιφερειακά, δογματικά κριτήρια ή βάσει της εθνότητας, του φύλου ή της φυλής».
 
Το πρακτορείο ανέφερε ακόμα πως ο νόμος προβλέπει ότι τα «κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία σε οποιαδήποτε μορφή της, να προβαίνουν σε απειλές για τη χρήση της ή να την υποκινούν» και πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ενός μη συριακού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης, ούτε να συνδέεται με κάποιο».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε