Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ευρωζώνη εξετάζει το Βερολίνο

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Κυριακή την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μόνο στην ευρωζώνη και όχι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η απαγόρευση των ‘γυμνών’ πωλήσεων δεν ήταν παρά η αρχή των μέτρων μας”, υπογράμμισε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ (Bild am Sonntag), σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξής του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν προτείνει την επιβολή ενός τέτοιου φόρου στη διάρκεια συνόδου κορυφής τον Αύγουστο.

Ομως η Βρετανία και η Σουηδία, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της ευρωζώνης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με αυτό το μέτρο.

Εξάλλου και οι ΗΠΑ αντιτίθενται “έντονα” στην επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως επεσήμανε χθες Παρασκευή η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επικαλούμενη τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου της Τίμοθι Γκάιτνερ στη σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Πάντως ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε από την Πολωνία ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ο φόρος αυτός να επιβληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. “Αν πω τώρα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος (να προσπαθήσουμε να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο σε όλη την ΕΕ) και ότι πρέπει αμέσως να το επιβάλλουμε μόνο στην ευρωζώνη, δεν θα έχω καμία πιθανότητα”, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία για το χρέος της Ευρωζώνης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε