Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιχειρηματίας θα καλύψει τα έξοδα συντήρησης του Κολοσσαίου

Επιχειρηματίας θα καλύψει τα έξοδα συντήρησης του Κολοσσαίου
Χορηγός του…Κολοσσαίου θα γίνει ένας ιταλός επιχειρηματίας αφού το πιο γνωστό μνημείο της Ρώμης κινδυνεύει να πέσει λόγο έλλειψης κονδυλίων για συντήρηση.
Ο Ιταλός επιχειρηματίας Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε, ιδιοκτήτης γνωστής φίρμας υποδημάτων, δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει, με είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ, τα έργα συντήρησης του Κολοσσαίου.
 
Ο Ντέλλα Βάλλε διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να καλύψει ούτε γωνιά του γνωστότερου μνημείου της Αιώνιας Πόλης με γιγανταφίσσες, στις οποίες θα διαφημίζονται οι τσάντες και τα παπούτσια του, εννοώντας ότι η διαφήμιση, στην οποία στοχεύει, είναι μέσω θετικών δηλώσεων του δήμου και της κυβέρνησης.
 
Η ιδέα για «συντήρηση του Κολοσσαίου από ιδιώτη» ανήκει στον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, και στον δήμαρχο της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι οι κρατικοί πόροι είναι ανεπαρκείς και ότι το δημόσιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φέρει σε πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο.
 
Ο σημερινός Τύπος στην Ιταλία υπογραμμίζει τη σημασία της προσφοράς του Ντέλλα Βάλλε για την ιταλική πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται και στις δυσκολίες του εγχειρήματος. Αρχικά, εκτός από τον επιχειρηματία του τομέα των υποδημάτων, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και αρκετοί άλλοι βιομήχανοι. Στην πορεία, ωστόσο, εγκατέλειψαν την ιδέα, λόγω, κυρίως, των υπερβολικών γραφειοκρατικών κολλημάτων και υποχρεώσεων και τις έλλειψης σχετικού αναλυτικού νομικού πλαισίου.
 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασισθεί έως τώρα, οι κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης των έργων, όπως και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θα βαρύνουν τον χορηγό, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς συνεργάτες του Ντέλλα Βάλλε.
 
Στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, πάντως και του δήμου της Ρώμης, είναι η συντήρηση του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου Φλάβιο να διαρκέσει περί τα τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία το μνημείο θα πρέπει μείνει ανοικτό για το κοινό, δεδομένου ότι τα εισιτήρια εισόδου του Κολοσσαίου αποφέρουν 35 εκατομ. ευρώ το χρόνο, βασικό έσοδο για τα ταμεία του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο δεν μπορεί να «παγώσει».
 
Η πρωτοβουλία συντήρησης του Κολοσσαίου, πάντως, θα συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, που έγινε στόχος αυστηρότατων επικρίσεων μετά την πρόσφατη κατάρρευση αρχαίων κτηρίων στην πόλη της Πομπηίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε