Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επιχείρηση εκκένωσης στην Αλβανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διώχνουν τους κατοίκους απο τις πλημμυρισμένες περιοχές. Ομάδα της ΕΜΑΚ στη γειτονική χώρα.

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων από κοινότητες του νομού Σκόδρας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων και της απόφασης των αρχών να ανοίξουν τις πύλες των φραγμάτων στους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Δρίνο.

    Με τη συνδρομή του στρατού απομακρύνθηκαν κάτοικοι των συνοικιών Μπατσαλέκ, Αγιάσεμ και Λιβάντε στη Σκόδρα και των χωριών Κουτς και Γκούρι Ζι και μεταφέρθηκαν σε σχολεία, σε στρατόπεδα, σε χώρους του πανεπιστημίου και σε 18 ξενοδοχεία στη Σκόδρα και στη Βέλιπογιε.

    Στην επιχείρηση μετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις της Αλβανίας με τη βοήθεια ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου και στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι απο 3.750 κάτοικοι. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 σπίτια και δεκάδες χιλάδες εκτάρια αγροτικών καλλιεργειών έχουν καλυφθεί από τα νερά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα. Εξέφρασε την  συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και δήλωσε πως η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας. Στην Αλβανία μεταβαίνει και ομάδα της ΕΜΑΚ. Είναι η πρώτη ομάδα από το εξωτερικό που θα φτάσει και θα επιχειρήσει στην περιοχή. Είναι εξοπλισμένη με λέμβους, αντλίες και πλήρη εξοπλισμό διάσωσης. Επίσης δρομολογείται η αποστολή τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού.

    

   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαρώνει η κακοκαιρία στην Ευρώπη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε