Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Επιχείρηση Σόιμπλε: Όλα στα χέρια της Μέρκελ – Εκείνη θα τον πείσει να “φύγει”

Σόιμπλε Μέρκελ

Πληθαίνουν κάθε μέρα και περισσότερο οι φωνές που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός υπουργείου Οικονομικών. Το βάρος να τον πείσει γι’ αυτό αναλαμβάνει η ίδια η Μέρκελ!

Θα μείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας; Οι φωνές που τον θέλουν εκτός κυβέρνησης και πρόεδρο στη Βουλή όλο και πληθαίνουν. Και φαίνεται πως εκείνη που θα αναλάβει να τον πείσει, θα είναι η ίδια η Μέρκελ!

Η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD στη γερμανική Βουλή έχει θορυβήσει τους πάντες στη Γερμανία.

Όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι ο Σόιμπλε πρέπει να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών. Και να γίνει πρόεδρος της Bundestag.

Την άποψη αυτή μάλλον συμμερίζεται και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται διατεθειμένη να πείσει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρήσει τα ηνία του υπουργείου του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο κοινοβούλιο. Αυτό μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο CDU.

«Χρυσώνουν» το… χάπι στον Σόιμπλε

Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν κάνει καμία αναφορά στο μέλλον του. Το πιθανότερο είναι πως δεν θέλει να εγκαταλείψει το πόστο που τον έκανε τον πιο ισχυρό άνδρα στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Οι πιέσεις να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών και να γίνει πρόεδρος της Βουλής δεν προέρχονται μόνο από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Για να τον… πείσουν, όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να «μετακομίσει» στη Βουλή, προσπαθούν να του «χρυσώσουν» το χάπι.

Όπως ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του “αδελφού” κόμματος της Μέρκελ. «Οι πρόεδροι της Bundestag είναι πάντα ιδιαίτερες προσωπικότητες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα», είπε.

Το επόμενο νομοθετικό σώμα «θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα» λόγω της εισόδου στο γερμανικό κοινοβούλιο του AfD.

Θα απαιτηθεί για την προεδρία του σώματος ένα πρόσωπο με «πολύ μεγάλη εμπειρία», συμπλήρωσε ο Ντόρμπριντ.

Στέλεχος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είπε ότι εάν ο Σόιμπλε αναλάβει την θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ, αυτό θα είναι «πολύ σημαντικό, λόγω του AfD και του κλίματος εντός του κοινοβουλίου».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, στέλεχος, όπως άλλωστε και ο Σόιμπλε, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμφωνούν, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

Θα διευκολύνει τη Μέρκελ;

Η Μέρκελ μάλλον δεν θέλει τον Σόιμπλε στη Βουλή κι εκτός ΥΠΟΙΚ μόνο εξαιτίας του AfD. Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος: ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής (24.09.2017) αλλά βγήκε αποδυναμωμένη. Και τώρα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να φτιάξει κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε, στα 75 του χρόνια πια και μετά από 8 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, μοιάζει το καλύτερο “χαρτί” στα χέρια της Μέρκελ. Η αποχώρησή του θα τη διευκόλυνε, γιατί θα βοηθούσε στο σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Το FDP δεν έκρυψε ποτέ ότι θέλει το υπουργείο Οικονομικών. Ως ένα σημείο θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έθεσε και ως όρο.

Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε από το νευραλγικό υπουργείο θα αποτελούσε μια τομή στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και στην Ευρώπη.

“Κυριακή”… κοντή γιορτή

Η Bundestag πρέπει να συγκληθεί έως την 24η Οκτωβρίου και ένας νέος πρόεδρος του σώματος πρέπει να έχει επιλεχθεί έως τότε.

Το να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών θα έδινε στο FDP την ευκαιρία να προχωρήσει σε περικοπές φόρων αλλά και αντιταχθεί στην πρόταση του Γάλλου προέδρου περί στενότερης ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη.

Σε ομιλία της με αφορμή τα 75α γενέθλια του βετεράνου πολιτικού την περασμένη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ απέτισε φόρο τιμής στην κοινοβουλευτική διαδρομή του διάρκειας 45 ετών. Δεν θέλησε, όμως, να στείλει σαφές μήνυμα εάν επιθυμεί εκείνος να αποσυρθεί από την θέση του μετά τις εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις