Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επτά νεκροί και 43 τραυματίες σε επίθεση σε τζαμί της Σομαλίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ-REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ-REUTERS

Οι επιθέσεις αποδίδονται σε ισλαμιστές μαχητές στο Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η νάρκη εξερράγη ενώ δεκάδες πιστοί πήγαιναν στο τζαμί Άμπου Χουρέιρα στην Αγορά Μπακαρά, περιοχή που χρησιμοποιούν ως βάση οι αντάρτες που πολεμούν κατά των στρατευμάτων της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

“Μια οβίδα όλμου έπληξε αγορά στη συνοικία Χαμαρουέιν [νότιο προάστιο της σομαλικής πρωτεύουσας], όπου οι κάτοικοι καλλιεργούν khat [ένα φυτό το μάσημα των βλαστών και των φύλλων του οποίου προκαλεί ευφορία], προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων είκοσι ενώ δύο άλλοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη κοντά στο τζαμί στην αγορά Μπακαρά”, δήλωσε ο Άλι Μούσε, επικεφαλής της υπηρεσίας των νοσοκομειακών οχημάτων στην πρωτεύουσα.

“Έχουμε ακούσει για εκρήξεις σε τζαμιά στο Ιράκ, αλλά αυτό είναι εκπληκτικό ότι συνέβη στη Σομαλία”, σύμφωνα με τον Αμπνταλάχι, αυτόπτη μάρτυρα. 

Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν μέλη της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, και μια άλλη ένοπλη παράταξη, η Χιζμπούλ Ισλάμ.

Σε άλλη συνοικία του Μογκαντίσου, βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά επιτέθηκε σε βάση της ΑΕ που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή Σανγκάνι, βόρεια του προεδρικού μεγάρου, σύμφωνα με αυτόπτες.

Ο ταγματάρχης Μπαρίγκιε Μπαχόκου, εκπρόσωπος της δύναμης της ΑΕ, η οποία αποτελείται από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων από την Ουγκάντα και το Μπουρούντι, δήλωσε ότι το όχημα εξερράγη πριν καταφέρει να μπει στη βάση.

“Αποτρέψαμε την απόπειρα, καταστρέψαμε το αυτοκίνητο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Δύο από τους στρατιώτες μας που κατέστρεψαν το όχημα υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς”, είπε ο ταγματάρχης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μογκαντίσου, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα σε δυνάμεις που πρόσκεινται στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση και ισλαμιστές αντάρτες, λίγη ώρα μετά την επίθεση εναντίον μιας νέας θέσης των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στην πόλη.

Αντάρτες μάχονται εναντίον της υποστηριζόμενης από την Δύση μεταβατική κυβέρνηση της χώρας στο Κέρας της Αφρικής από τις αρχές του 2007. Οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, ενώ η κυβέρνηση ασκεί έλεγχο σε μέρος μόνο της πρωτεύουσας. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε