Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Επτά ώρες κράτησε η δίκη της “γυναίκας αράχνης”

Επτά ώρες κράτησε η δίκη της “γυναίκας αράχνης”
Μόλις επτά ώρες διήρκεσε η πολύκροτη δίκη της Γκου Καϊλάι, συζύγου του πάλαι ποτέ ισχυρού πολιτικού της Κίνας Μπο Σιλάι, με την αποκαλούμενη «γυναίκα αράχνη» να μην αμφισβητεί τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με τη δηλητηρίαση Βρετανού επιχειρηματία το 2011.

Η Γκου Καϊλάι θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα καταδικαστεί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πολιτική ζωή της Κίνας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το οποίο τερμάτισε την πορεία του συζύγου της προς τον στενό πυρήνα της κομματικής και κρατικής ηγεσίας.
 
Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην πόλη Χεφέι της νοτιοανατολικής Κίνας, παρουσία δύο Βρετανών διπλωματών. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία.
 
Η Γκου Καϊλάι, δικηγόρος και σύζυγος του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος στη μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ το Νοέμβριο του 2011. Στο εδώλιο οδηγήθηκε μαζί με την οικιακό βοηθό της Ζανγκ Σιατζούν που κατηγορείται ως συνεργός.
 
Ο Νιλ Χέιγουντ δηλητηριάστηκε με κυάνιο στο ξενοδοχείο που διέμενε στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, προπύργιο του Μπο Σιλάι. Ο θάνατος του επιχειρηματία είχε αποδοθεί αρχικά σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών. Ωστόσο, τέσσερις μήνες αργότερα το δεξί χέρι του Μπο Σιλάι, ο αστυνομικός διευθυντής Γουάνγκ Λιτζούν, κατέφυγε στο αμερικανικό προξενείο και κατήγγειλε φόνο και συγκάλυψη.
 
Σε μία ασυνήθιστη ενημέρωση προς τον Τύπο έξω από το δικαστήριο της Χεφέι, ο δικαστικός αξιωματούχος Τανγκ Γιγκάν δήλωσε ότι η δίκη ολοκληρώθηκε και η κατηγορούμενη «δεν έφερε αντιρρήσεις στα γεγονότα και στις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι η εισαγγελία υποστήριξε στη δικαστήριο ότι η Γκου Καϊλάι έχει εμπλακεί σε επιχειρηματική διαμάχη με τον Νιλ Χέιγουντ, ο οποίος θεωρούσε ότι «απειλούσε την προσωπική ασφάλεια του γιου της […] και αποφάσισε να τον σκοτώσει».
 
Κατά την εισαγγελία, η Γκου είχε κανονίσει να ταξιδέψει ο επιχειρηματίας στην πόλη Τσονγκτσίνγκ από το Πεκίνο συνοδεία του οικιακού βοηθού της. Η ίδια πέρασε το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο με τον Βρετανό, και αφού εκείνος μέθυσε από την κατανάλωση αλκοόλ, η ίδια έριξε δηλητήριο στο στόμα του, το οποίο είχε παρασκευάσει εκ των προτέρων και είχε μεταφέρει ο βοηθός της.
 
Η δίκη της Γκου θεωρείται από πολλούς Κινέζους μέρος μιας επιχείρησης εναντίον του Μπο Σιλάι, που είχε κάνει πολλούς ισχυρούς εχθρούς στην προσπάθειά του να καταστεί μέλος της ανώτατης κομματικής και κρατικής κινεζικής ηγεσίας, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανανεωθεί το φθινόπωρο.
 
Η Γκου και η οικιακή βοηθός αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή εάν καταδικαστούν, πάντως πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι θα καταδικαστούν σε μια βαριά ποινή κάθειρξης.
 
Την Παρασκευή πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου στην Χεφέι για κακούργημα τέσσερις αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να προστατεύσουν την Γκου και τον Μπο ώστε να μην αντιμετωπίσουν έρευνα για φόνο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε