Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Έρευνα για τις αυτοκτονίες της εταιρείας “καυτών” προϊόντων τεχνολογίας

Έρευνα για τις αυτοκτονίες της εταιρείας “καυτών” προϊόντων τεχνολογίας

Η Κίνα θα δημοσιοποιήσει το πόρισμα επίσημης έρευνας για τις πρόσφατες αυτοκτονίες στο εργοστάσιο της γιγαντιαίας εταιρίας παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών Foxconn.

Ο Ζιανγκ Σιαοτζιάν, υφυπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε επίσης ότι το πρόσφατο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε ξένες εταιρίες στην εξαγωγική βιομηχανική ζώνη του νότου δεν αποτελεί “κύμα” ταραχών και συγκρούσεων με αφορμή τα εργασιακά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Beijing News σήμερα Κυριακή.

Μια σειρά 10 αυτοκτονιών εφέτος στο συγκρότημα της Foxconn ώθησε πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Hon Hai Precision Industry Co Ltd, την εταιρία από την Ταϊβάν που κατασκευάζει και συναρμολογεί το iPhone και άλλα προϊόντα για την Apple και έχει επίσης στο πελατολόγιό της γνωστές εταιρίες του χώρου της πληροφορικής, όπως η Dell Inc και η HewlettPackard Co.Ο υφυπουργός Ζιανγκ είπε ότι το πόρισμα της κυβερνητικής έρευνας για τις αυτοκτονίες θα “δοθεί στην δημοσιότητα”.

Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως οι αυτοκτονίες ήταν απλώς σύμπτωμα του αυξημένου εργασιακού στρες στα εργοστάσια της Foxconn κοντά στη Σένσεν, όπου δουλεύουν περίπου 400.000 άνθρωποι. Οι οικογένειες των αυτοχείρων εργαζομένων και άλλοι εκτίμησαν ότι τα εξαντλητικά ωράρια και οι σκληρές μέθοδοι διοίκησης της επιχείρησης συνέβαλαν καθοριστικά στις αυτοκτονίες.”Τα συμβάντα στη Φόξκον δεν είναι μόνο ζήτημα εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν πολλαπλές αιτίας”, φέρεται να δήλωσε ο Ζιανγκ στην εφημερίδα.

“Υπάρχουν τα προβλήματα εταιρικής διοίκησης, τα ψυχολογικά προβλήματα των νεαρών εργαζόμενων. Όλο αυτό προκλήθηκε από πολλαπλούς παράγοντες”, συνέχισε.

Τις 10 αυτοκτονίες και τις δύο απόπειρες στα εργοστάσια της Φόξκον ακολούθησαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοστάσια στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ και αλλού. Ο Ζιανγκ απέρριψε την εκτίμηση ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ένα “κύμα” εργατικών διεκδικήσεων και ταραχών και χαρακτήρισε “πολύ φυσιολογικό” οι εργαζόμενοι να προβάλουν αιτήματα. “Ένα πρόβλημα είναι αυτό που είναι. Δεν είναι τα πάντα ένα κύμα”, είπε. Η Φόξκον προχωρά σε μαζικές προσλήψεις νέων εργαζόμενων σε εργοστάσια που βρίσκονται σε άλλες επαρχίες της Κίνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε