Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Έρευνες από την γαλλική δικαιοσύνη για την υπόθεση Μπετανκούρ

 Η γαλλική δικαιοσύνη πρόκειται να αρχίσει έρευνες για τους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τις εκλογές του 2007

πάνω από τους οποίους πλανάται η υποψία για παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της επιχείρησης Loreal  Λιλιάν Μπετανκούρ.

    Η παρουσία του άρθρου στην ιστοσελίδα της περιφερειακής εφημερίδας Συντ-Ουέστ για μία «δικαστική έρευνα» στους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, ανάγκασε σήμερα τον γγ του κυβερνώντος κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ να υπενθυμίσει την βασική αρχή της «αθωότητας μέχρι απόδειξης του αντιθέτου».

    Ο στενός συνεργάτης του προέδρου εξέφρασε την θλίψη του που «αυτό παρουσιάζεται στον Τύπο» σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που υπολείπεται «τρεις μήνες από τις προεδρικές εκλογές» τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατά τις οποίες ο Σαρκοζί θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του.

    Η πτυχή των ερευνών για την πολυπλόκαμη υπόθεση Μπετανκούρ, που από μηνών έχει μεταφερθεί από την περιοχή της πρωτεύουσας στην έδρα του Μπορντό, αναφέρεται σε πιθανές πράξεις παράνομου πολιτικού χρηματισμού, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις της Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ.

    Η πρώην λογίστρια κατέθεσε, πρώτα στην παρισινή αστυνομία και κατόπιν στον δικαστή του Μπορντό Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ, πως παρέδωσε 50.000 ευρώ σε μετρητά στον Πατρίς ντε Μαιστρ, πρώην εξ απορρήτων της εκατομμυριούχου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως θα τα προσέφερε την επομένη στον Ερίκ Βερτ, τοτινό ταμία του UMP και σημερινό υπουργό Προϋπολογισμού, ως χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί.

    Σήμερα, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές αρνήθηκε να σχολιάσει μία «δικαστική έρευνα εν εξελίξει», αρκούμενη να δηλώσει πως οι λογαριασμοί της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 είναι διαθέσιμοι «δημοσία και είναι δημοσιευμένοι», ενώ έχουν «εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Προεκλογικών Λογαριασμών» και το «Συντακτικό Συμβούλιο».

    Ερωτηθείς χθες ο συνήγορος του Βερτ, Ζαν-Ιβ Μπόρν τόνισε πως δεν έχει ενημερωθεί για το αίτημα ελέγχου των λογαριασμών αυτών, αλλά διαβεβαίωσε πως μία ανάλυση θα αποδείξει πως «δεν υπάρχουν και πολλά για να ψάξουν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε