Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Εργοστάσιο δηλητηρίασε ολόκληρο χωριό!

Εκπομπές μολύβδου από εργοστάσιο που παράγει μπαταρίες δηλητηρίασαν τουλάχιστον 139 χωρικούς, ανάμεσά τους 35 παιδιά. Η υπόθεση προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά 139 κάτοικοι ενός χωριού στην επαρχία Σετζιάνγκ στην ανατολική Κίνα βρέθηκε ότι έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, ανέφερε το Νέα Κίνα επικαλούμενο την επαρχιακή υπηρεσία υγείας.

Τρεις από τους ενήλικες έχουν τιμές μολύβδου στο αίμα που είναι υπερτριπλάσιες του ορίου ασφαλείας για τους ανθρώπους, σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και ουδείς εκ των ανθρώπων που μολύνθηκαν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κοντινό εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών. “Επιθεώρηση στο εργοστάσιο μπαταριών έδειξε ότι οι τιμές του μολύβδου στα αέρια και στο νερό που εκπέμπονται και εκρέεται από το εργοστάσιο υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περίσσεια μολύβδου στο έδαφος γύρω από αυτό”, φέρεται να δήλωσε ο τοπικός περιβαλλοντικός αξιωματούχος Τζιανγκ Σίνκαϊ.

Οι χωρικοί ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που παράγονται στην περιοχή διότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο μόλυβδος έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή, ανέφερε το Νέα Κίνα.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το χωριό. Άνοιξε το 2005. Η παραγωγή σε αυτό διακόπηκε και δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της μόλυνσης, πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Τον Ιανουάριο, κρατικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι πάνω από 200 παιδιά σε άλλη επαρχία της ανατολικής Κίνας είχαν επίσης δηλητηριαστεί από μόλυβδο εξ αιτίας εργοστασίων παραγωγής μπαταριών που βρίσκονταν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συχνά εξελίσσεται αργά, ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης έκθεσης σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να πλήξει με πολλούς τρόπους τον ανθρώπινο οργανισμό–βλάπτει το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα και τα νεφρά–και να προκαλέσει επίσης αφύσικα υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία κ.ά. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, στα οποία μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Το υπουργείο περιβάλλοντος της Κίνας έχει καλέσει να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δηλητηριάσεων από βαρέα μέταλλα, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις μαζικών δηλητηριάσεων που εξόργισαν τον πληθυσμό. Το 2009 διαδηλωτές είχαν εισβάλει σε εργοστάσιο ρευστοποίησης μετάλλων στο οποίο επέρριπταν την ευθύνη για την δηλητηρίαση από μόλυβδο 600 παιδιών και προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις και σε οχήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε