Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ερντογάν: Οσο ισχυρή είναι η φιλία της Τουρκίας τόσο ισχυρή είναι και η εχθρότητά της!

Ερντογάν: Οσο ισχυρή είναι η φιλία της Τουρκίας τόσο ισχυρή είναι και η εχθρότητά της!

 «Η διεθνής κοινότητα, αντί να περιμένει την έρευνα από μία διοίκηση που έχει κάνει το ψέμα κρατική πολιτική, πρέπει

να εξετάσει μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια το θέμα και να δώσει τη δέουσα νομική απάντηση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην κατάσταση, που έχει ανακύψει μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο Ισραήλ είπε «κανείς να μη δοκιμάσει τις αντοχές της Τουρκίας. Όσο πολύτιμη είναι η φιλία της Τουρκίας, άλλο τόσο ισχυρή είναι και η εχθρότητά της».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ΟΗΕ δεν πρέπει να αρκεστεί στην απόφαση, που ελήφθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και συμπλήρωσε «η επιθετικότητα του Ισραήλ πηγάζει από τη δύναμη, που αντλεί από κάπου». Έκανε, δε, γνωστό, ότι σήμερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνομιλία και με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

«Η Παγκόσμια ειρήνη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα», είπε ο Τ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ οπωσδήποτε πρέπει να τιμωρηθεί». Σημείωσε μάλιστα ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει αμέσως». Απευθυνόμενος δε προς τον ισραηλινό λαό, είπε: «πρέπει να τερματίσετε αυτή την πορεία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ και παρατήρησε τα εξής: “Υποστηρίζουν ότι υπήρξαν πυρά από τα πλοία. Φτάνει πια με τα ψέματά σας. Να είστε έντιμοι». Ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «όποιος στο εξής παραβλέψει τα εγκλήματα αυτά του Ισραήλ, θα είναι συνένοχος» και τόνισε: «Οι Ισραηλινοί, που τους είχαμε πει δημοσίως ότι αυτοί ξέρουν καλά να σκοτώνουν, έδειξαν γι άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο πόσο καλά ξέρουν τη δολοφονία και τη σφαγή». Σύμφωνα με τον ίδιος «η σφαγή αυτή είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας ειρήνης και της ανθρώπινης συνείδησης».

«Όλοι μπορεί να παραβλέψουν τα εγκλήματα, ή ακόμη και να τα στηρίξουν με τρόπο ύπουλο. Αλλά το Ισραήλ να μην κάνει το λάθος να νομίσει ότι η Τουρκία είναι σαν τους άλλους. Το κόστος του λάθους αυτού θα είναι πολύ βαρύ», είπε ο Τ. Ερντογάν και σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει άμεσα να σταματήσει τους περιορισμούς εναντίον της Γάζας και να πάψει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνους.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία, είπε πως ανακλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στο ισραήλ, ματαιώθηκαν τρία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ, ζητήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ματαιώθηκαν δύο αγώνες που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ μεταξύ της τουρκικής και της ισραηλινής εθνικής ομάδας κάτω των 18 ετών, ζητήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και ξεκίνησαν επαφές με χώρες της ΕΕ, του Οργανισμού ισλαμικής Διάσκεψης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και τους υπουργούς που είναι μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) μετατέθηκε για το πρωί της Τετάρτης, στις 11:00.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και οι αρχηγοί Όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση του ΣΕΑ, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προεδρεύει στις κανονικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Θα προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η οργάνωση ισλαμικής Διάσκεψης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα την άμεση απελευθέρωση των μελών της νηοπομπής και την παράδοση των πλοίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε