Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έρχονται μεικτά σχολεία στη Σαουδική Αραβία;

Συντηρητικοί μουσουλμάνοι πνευματικοί επέκριναν έντονα το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο απαρέγκλιτος διαχωρισμός των πρωτοβάθμιων σχολείων σε αρρένων και θηλέων.

Οι αντιδράσεις τους σημειώνονται μετά από την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Αμπντάλα αλ Σαούντ σε σχολείο θηλέων πριν από δύο εβδομάδες και της επίσκεψης μιας υφυπουργού του σε ένα σχολείο αρρένων.

Αν και σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες τα σχολεία είναι μικτά, στη Σαουδική Αραβία ο διαχωρισμός τηρείται αυστηρά.

«Οι δηλώσεις που έρχονται από το υπουργείο Παιδείας για την προώθηση της μίξης των φύλων στα σχολεία και αλλού μας προκαλούν πόνο στα αυτιά. . . τις απορρίπτει κάθε λογικός άνθρωπος», υποστήριξε ο Μοχάμεντ μπιν Σάφαρ αλ Ασμάρι, ένας συντηρητικός πνευματικός από το νότιο τμήμα της χώρας.

Τόσο ο Ασμάρι όσο και άλλοι πνευματικοί καταδίκασαν οποιαδήποτε απόπειρα των γυναικών να αμφισβητήσουν το status quo στη χώρα–όπως το ότι διεκδικούν το δικαίωμα να οδηγούν, να ψηφίζουν και να εκλέγονται.

«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σύρουν το έθνος στην ταπείνωση επικαλούμενοι το γυναικείο ζήτημα. Λένε ότι οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα καταπιέζονται. Αντίθετα, ζουν με τιμή», είπε άλλος ισλαμιστής πνευματικός.

«Καλώ τους ηγέτες μας να προσέχουν εκείνους που προσπαθούν να διαβρώσουν την ασφάλεια της χώρας μας και να μας φέρουν προ της καταστροφής με τις δηλώσεις τους και τις ιδέες τους», πρόσθεσε ο Ασμάρι.

Οι λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο αναστάτωσαν τις μοναρχίες του Κόλπου και ώθησαν το Ριάντ να ανακοινώσει μέτρα όπως αυξήσεις μισθών, ωστόσο συντηρητικοί ισλαμιστές πνευματικοί αντιδρούν έντονα σε κάθε ευρύτερη μεταρρύθμιση.

Οι κοινωνικές εντάσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν κλιμακωθεί την τελευταία δεκαετία με ζητήματα όπως η ανεργία, η έλλειψη πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών κ.ά. να έρχονται όλο και πιο συχνά στην επιφάνεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε