Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχονται οι… «ιεραπόστολοι της ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του με τους δικαστικούς «έγραψε» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που παράλληλα επιστρατεύει τους… «ιεραπόστολους της ελευθερίας» ενόψει… εκλογών.

«Πρόκειται να αποσταλεί, σύντομα, σε κάθε ιταλική οικογένεια, λεπτομερές διαφημιστικό υλικό, στο οποίο θα παρουσιάζει το έργο της κυβέρνησης. Θα συγκροτηθούν ομάδες «ιεραποστόλων της ελευθερίας», που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ποσοστό 51% στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του.

Παράλληλα, ζήτησε ξανά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής του κοινοβουλίου, η οποία θα ερευνήσει τη δράση του ιταλικού δικαστικού σώματος και κυρίως εκείνων που όπως είπε «χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη, για να με εξαφανίσουν από την πολιτική ζωή».

Με τον τρόπο αυτό, ο «καβαλιέρε» θέλησε να επιβεβαιώσει όσα είχε ήδη πει, σε φιλική συνομιλία με υποστηρικτές του, στις 29 Σεπτεμβρίου, έξω από το μέγαρο Γκρατσιόλι της Ρώμης. Ο συγκεκριμένος διάλογος, μάλιστα, είχε καταγραφεί από κινητό και είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Republicca, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το έργο της δικαιοσύνης, προκαλεί την αρνητική αντίδραση των συμμάχων της κυβέρνησης, καθώς και της αντιπολίτευσης. Οι 35 βουλευτές που δημιούργησαν, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, το κίνημα «Μέλλον και Ελευθερία», αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο αμφισβήτησης του έργου της δικαιοσύνης.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τη στήριξή μας σε μια πρωτοβουλία που δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Η Ιταλία δε χρειάζεται επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης, που εγγυάται την ασφάλεια και τη νομιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κινήματος του Φίνι, Ίταλο Μποκίνο.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τονίζει ότι «ούτε σε κράτη όπως το Μπουρούντι μπορεί κανείς να συναντήσει τέτοιου είδους εξαγγελίες και συμπεριφορές».

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Ένωσης Ιταλίας, Anm, Λούκα Παλαμάρα, σχολιάζει τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μια γλώσσα που γεννά σοβαρές ανησυχίες. Το κλίμα αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει ένταση και να βάλει τη δικαιοσύνη σε ένα πεδίο που δεν της ανήκει και ούτε της αρμόζει».

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο καβαλιέρε ανεβάζει τους τόνους, διότι έχει μείνει χωρίς νομική ασπίδα που να τον προστατεύει από τις διάφορες δίκες σε βάρος του. Κατά συνέπεια, δύο είναι οι κύριες εναλλακτικές στρατηγικές: ή ο Μπερλουσκόνι προετοιμάζει το έδαφος για μια σχετικά σύντομη προσφυγή στις κάλπες, ή, με κάποιο τρόπο, προς το παρόν, προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ότι η δράση των δικαστικών στερείται βάσης και χαρακτηρίζεται από προσωπική εμπάθεια.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, παραμένουν η πιθανότερη εξέλιξη. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε σχετικά ότι «μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να καταλάβουμε αν όντως, η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, και για την ανανέωση των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Διαφορετικά, είναι φρόνιμο να οδηγηθούμε άμεσα στις κάλπες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε