Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Εθνική επιδημία χολέρας φοβάται η Νιγηρία – 352 νεκροί

Η χολέρα σκοτώνει ανθρώπους στον 21ο αιώνα λόγω της έλλειψης καθαρού νερού. Κατά δεκάδες πεθαίνουν σε Νιγηρία και Καμερούν.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Νιγηρία προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος ξεσπάσματος χολέρας σε εθνικό επίπεδο καθώς ο απολογισμός των θυμάτων από την εκδήλωση ξεσπάσματος της μολυσματικής ασθένειας στο βόρειο τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής αυξήθηκε στους 352 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 6.437 κρούσματα χολέρας σε 11 από τις 36 πολιτείες της χώρας από τον Ιούνιο. Σημείωσε ακόμα πως οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες σε επαρχιακές περιοχές, όπου σπάνια είναι διαθέσιμο ασφαλές πόσιμο νερό και υπάρχουν καλές υποδομές υγιεινής, ενέτειναν την εξάπλωση της ασθένειας.

“Παρότι τα περισσότερα ξεσπάσματα έχουν σημειωθεί στις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές ζώνες, επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι όλη η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο”, ανέφερε το υπουργείο.

Το γειτονικό Καμερούν αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία χολέρας από το 2004 – οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 263 νεκρούς–και εκφράζονται φόβοι ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί και στο Τσαντ.

Το βόρειο Καμερούν πλήττεται συχνά από ξεσπάσματα χολέρας την περίοδο των βροχών και η έλλειψη προετοιμασίας από μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει επικριθεί έντονα.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει επίσης επιδημία ιλαράς, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 1.400 ζωές στην Αφρική–ο απολογισμός είναι από τους χειρότερους της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν καταγραφεί πάνω από 5.000 κρούσματα ιλαράς από τις αρχές της χρονιάς και 83 θάνατοι–τα δεδομένα είναι δεκαπλάσια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2009.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε