Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Εθνικό σχέδιο κατά του AIDS παρουσιάζει ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Στοχεύει στην προειδοποίηση για ύπαρξη νέων μολύνσεων και στη βελτίωση της φροντίδας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Το πρώτο σχέδιο εθνική εμβέλειας κατά της νόσου πρόκειται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος του είναι η μείωση, από τώρα έως τα επόμενα πέντε χρόνια, κατά 25% του ετήσιου αριθμού των ατόμων που νοσούν, αλλά και το να γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί, ότι πραγματικά νοσούν και τι ακριβώς είναι η ασθένειά τους.

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του ΑIDS ανεξαρτήτως γένους, φυλής, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικονομικής κατάστασης θα έχουν “πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε θεραπείες πολύ καλής ποιότητας, που θα τους επιτρέψουν να παρατείνουν τη ζωή τους, απαλλαγμένοι από κάθε μορφή στιγματισμού τους ή διακρίσεων σε βάρος τους”, υπογραμμίζεται στο σχέδιο Ομπάμα.

Ωστόσο στο σχέδιο δεν προβλέπεται αύξηση των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την καταπολέμηση της νόσου (ήδη δαπανώνται 19 δισ δολάρια ετησίως) αλλά προβλέπεται καλύτερη κατανομή των χρημάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι περίπου 56 χιλιάδες Αμερικανοί μολύνονται ετησίως από τον ιό του AIDS και περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες ζουν με την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

“Η χώρα μας είναι σε ένα σταυροδρόμι. Αντιμετωπίζουμε μια εσωτερική πανδημία που απαιτεί να δεσμευτούμε χωρίς καμία καθυστέρηση, να δοθεί μεγάλη προσοχή από το δημόσιο και από την ηγεσία” για την αντιμετώπιση της νόσου, γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα σε εισαγωγικό σημείωμα στο σχέδιο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Λευκό Οίκο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε