Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Εθνικός διάλογος” στη Συρία χωρίς όμως την αντιπολίτευση!

REUTERS
Η κυβέρνηση της Συρίας διοργανώνει από σήμερα διήμερο «εθνικό διάλογο» με αντικείμενο τις πιθανές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, χωρίς όμως τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, η οποία αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διαδικασία εξαιτίας της συνέχισης των βιαιοτήτων στη χώρα.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων τις οποίες το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει είναι οι πολυκομματικές εκλογές και ένας νέος νόμος για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
 
Στο διάλογο θα λάβουν αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος (το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1963) ανεξάρτητες προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, κάποια μέλη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές.
 
Καθώς η πρόσβαση δημοσιογράφων από το εξωτερικό απαγορεύεται στη Συρία, η αξιοπιστία του «εθνικού διαλόγου» θα εξαρτηθεί κατά μείζονα λόγο από το ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.
 
Η αντιπολίτευση θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στον εθνικό διάλογο «την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας από τις πόλεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των ειρηνικών διαδηλωτών, τη διενέργεια έρευνας για τα εγκλήματα σε βάρος των διαδηλωτών καθώς επίσης τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».
 
Χαρακατηριστικό των προθέσεων των οργανωτών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι ότι προ δύο ημερών βγήκαν στους δρόμους με βασικό σύνθημα: «Παρασκευή του ‘όχι’ σε διάλογο».
 
Οργανώσεις υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1.750 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 350 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Συρίας να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο.
 
Οι Αρχές αποδίδουν τις ταραχές σε «ένοπλες εγκληματικές συμμορίες».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε σήμερα τον αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ και τον γάλλο Ερίκ Σεβαλιέ για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψή τους, χωρίς να έχουν λάβει άδεια, στην πόλη Χάμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

    “Το υπουργείο κάλεσε τον αμερικανό και τον γάλλο πρεσβευτή στη Δαμασκό για να τους ενημερώσει ότι καταδικάζει έντονα την επίσκεψή τους, χωρίς προηγούμενη άδεια, στην πόλη Χάμα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εσωτερικών υποθέσεων της Συρίας”, προσθέτει το Sana.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε