weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη της Βεγγάζης

Ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη της Βεγγάζης
Ο στρατός παραμένει πιστός στον Καντάφι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε, ότι δεν περιμένει ότι οι δυνάμεις του, θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για να επανακτήσουν τον έλεγχο στη Βεγγάζη, που αποτελεί το προπύργιο των ανταρτών, στα ανατολικά της χώρας.
 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό LBC, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα δωθεί μάχη για την ανακατάληψη της Βεγγάζης, ο Καντάφι απάντησε » όχι, όχι δεν το νομίζω «.
 
Και συνέχισε ο Λίβυος ηγέτης, που περιέγραψε τους επαναστάτες ως,» μέλη της Αλ Κάϊντα και τρομοκρατικά στοιχεία «, τα οποία έχουν ήδη ηττηθεί, λέγοντας πως, » όλα τα μέρη στα οποία υπήρχαν θύλακοι των ανταρτών, έχουν πλέον εκκαθαρισθεί με τη βοήθεια των κατοίκων των περιοχών, που μας καθοδήγησαν στα κρησφύγετα τους «.
 
Πάντως σε συνέντευξή του που δημοσιεύετε σήμερα στην γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό ο Καντάφι, απέκλεισε το ενδεχόμενο «διαλόγου» με τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει πράκτορες της Αλ Κάιντα κι ενώ οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις έχουν αρχίσει να ανακτούν τον έλεγχο στη χώρα.
 
«Δεν υπάρχουν πρόσωπα με τα οποία να μπορούμε να σκεφθούμε ότι θα έχουμε διάλογο, διότι η Αλ Κάιντα δεν διαλέγεται με κανέναν. Εάν ο κόσμος θέλει να μιλήσει με την Αλ Κάιντα, τότε ας κάνει διάλογο με τον Μπιν Λάντεν», τονίζει ο λίβυος ηγέτης απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν ριφθεί γέφυρες διαλόγου με την αντιπολίτευση.

 

 
Ερωτηθείς για την τύχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που έχουν συστήσει οι αντικαθεστωτικοί, εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτήσουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο Καντάφι τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση είναι μία δομή που δεν είναι ενιαία».
 
«Δεν έχει καμία αξία. Ο επικεφαλής του (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Μοχάμαντ Αμπντελτζαλίλ) είναι ένας ουτιδανός, ένας χαμένος. Συνεπώς όλος τούτος ο συρφετός χωρίς αμφιβολία θα καταφύγει στην Αίγυπτο», τονίζει ο ίδιος.
 
Ταυτόχρονα, ο Καντάφι δηλώνει πως θα είναι επιεικής προς τους αξιωματούχους, ή τους στρατιωτικούς που στάθηκαν κοντά στο Μεταβατικό Συμβούλιο. «Αυτοί οι άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι. Εάν παραμείνουν θα τους συγχωρήσω, διότι δεν είναι δικό τους σφάλμα», τονίζει στη συνέντευξή του ο Καντάφι.
 
«Μέριμνά μου είναι να απελευθερώσω τον πληθυσμό από τις ένοπλες ομάδες που κατέχουν την Βεγγάζη», συνεχίζει ο Καντάφι, που χθες δήλωνε «αποφασισμένος να τσακίσει τους εχθρούς» του καθεστώτος του.
 
«Εάν χρησιμοποιούσαμε τη βία, θα μας επαρκούσε μία μόνη ημέρα» για να επανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας, προσθέτει, την ώρα που η σφοδρότητα της απάντησής του στους αντιφρονούντες έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει οδηγήσει σε φυγή από τη χώρα 280.000 ανθρώπους.
 
«Ωστόσο, στόχος μας ήταν να εξαρθρώσουμε προοδευτικά τις ένοπλες ομάδες προσφεύγοντας σε διαφορετικά μέσα, όπως η περικύκλωση των πόλεων, ή η αποστολή μεσολαβητών», τονίζει. Οι αρχηγοί των φυλών « μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητών, ζητώντας από τους αντικαθεστωτικούς να παραδώσουν τα όπλα. Επίσης βασιζόμεθα στους μεταμελημένους πρώην στρατιώτες να πάνε να μιλήσουν στους συντρόφους τους», τονίζει ο Καντάφι.
 
Την ίδια ώρα τελεσίγραφο έστειλε, ο στρατός της Λιβύης, στους κατοίκους της Βεγγάζης, που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, με το οποίο, τους δίνει χρονικό περιθώριο, μέχρι τα μεσάνυχτα, για να απομακρυνθούν από τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών, αλλά και από τα μέρη που είναι συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό
 
Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην οθόνη του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, Αλ-Λίμπια, και απευθυνόταν στους κατοίκους της πόλης στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναφερόταν ότι, ο στρατός έρχεται » για να σας βοηθήσει και να εκκαθαρίσει την πόλη σας από τις ένοπλες συμμορίες».
 
Η Λιβυκή τηλεόραση είχε μεταδώσει την Τρίτη, ότι υποστηρικτές του καθεστώτος Καντάφι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη Βεγγάζη, κάτι όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από τους ξένους δημοσιογράφους.
 
Γεγονός είναι πως σε κανένα δεν είναι ξεκάθαρο αν το τελεσίγραφο του στρατού προς τους κατοίκους της πόλης, θα ακολουθήσει ανάληψη δράσης, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.
 
Αναφορές δε σε ξένα πρακτορεία, από κατοίκους της Βεγγάζης, λένε ότι η κατάσταση στην πόλη παραμένει ήρεμη παρά τη λήξη της διορίας, που τους έδινε το μήνυμα του στρατού.
 
Δεν αρκεί πλέον η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθηθεί αποτελεσματικά ο λαός της Λιβύης, λένε οι ΗΠΑ.
 
Οι ΗΠΑ, πιστεύουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη μέτρων προστασίας για τους πολίτες στη Λιβύη, τα οποία θα υπερβαίνουν την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σούζαν Ράϊς, είπε στους δημοσιογράφους ότι » η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να είναι έτοιμο να σχεδιάσει μέτρα τα οποία θα περιέχουν μεν, αλλά και θα υπερβαίνουν ίσως την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη «
 

#TAGS MM