Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έτοιμες οι Βρυξέλλες να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους από τη Συρία

Έτοιμες οι Βρυξέλλες να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους από τη Συρία

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απομακρύνει τους Ευρωπαίους υπηκόους από τη Συρία μέσω Κύπρου, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, όμως προτεραιότητά της προς το παρόν είναι να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

“Προετοιμαζόμαστε να βοηθήσουμε τους υπηκόους των χωρών της ΕΕ και των τρίτων χωρών που θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία αν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους”, εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ελένη Μαύρου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο μιας ανεπίσημης συνόδου με τους ομολόγους της των χωρών της ΕΕ στη Λευκωσία.

“Αν το επιβάλει η κατάσταση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε”, διαβεβαίωσε στην ομιλία της η οποία μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες.

“Έχουμε την εμπειρία από τις εκκενώσεις στο Λίβανο και, πιο πρόσφατα, στη Λιβύη. Μπορούμε να το κάνουμε και πάλι”, υπογράμμισε από την πλευρά της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια για την Ασφάλεια, Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Η σύνοδος της Λευκωσίας διεξήχθη παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και επέτρεψε στους υπουργούς Εσωτερικών να αποκτήσουν μια “ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στη Συρία”, όπως είπε η Μάλμστρεμ. “Επρόκειτο για ανεπίσημη σύνοδο. Δεν λάβαμε καμία απόφαση αλλά θα συνεχίσουμε, ώστε να καθορίσουμε” τι είδους βοήθεια θα ήταν αναγκαία μακροπρόθεσμα, κατέληξε.

Πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. “Προς το παρόν πρέπει να βοηθήσουμε οικονομικά τις χώρες της περιοχής, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι “η αλλαγή του καθεστώτος” η οποία θα προκαλούσε “την έξοδο των μειονοτήτων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε