Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έτοιμοι για την “Μητέρα των μαχών” στην Τρίπολη – Εγκλωβισμένοι δυτικοί στην Τρίπολη

Οι εξεγερμένοι λένε οτι είναι πλέον μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ενώ παρά τις συλλήψεις κόσμος βγαίνει στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης. Θα υπερασπιστούμε την Τρίπολη, λένε οι μαχητές του Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την Τρίπολη, προπύργιο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

“Η Τρίπολη έχει υπερασπιστές. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες και χιλιάδες εθελοντές που προστατεύουν την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο πατριώτες, αλλά έχουν οικογένειες και σπίτια που θέλουν να προστατεύουσν και καταλαβαίνουν καλά πως, αν μπουν οι αντάρτες, θα υπάρξει παντού αίμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ στη διάρκεια συνάντευξης Τύπου.

Ο Ιμπραήμ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί επιδρομές εναντίο της πρωτεύουσας και έχει ένα και μόνο σκοπό, “την πτώση της λιβυκής κυβέρνησης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ διεξάγει επίσης “μια ανήθικη εκστρατεία εναντίον του λαού”.

“Άνθρωποι εκτελούνται στους δρόμους στη Ζαουίγια (40 χλμ. δυτικά), στη Γκαριάν (50 χλμ. νότια) και στη Τζανζούρ (δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας), ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Ιμπραήμ.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην Τρίπολη μετέδωσε ότι πυροβολισμοί ακούγονται και πάλι από νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα, αφού το πρωί είχε επικρατήσει ηρεμία. Αργά το πρωί οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως άρχισαν μια επιχείρηση εναντίον της Τρίπολης για να αναγκάσουν τον Καντάφι να συνθηκολογήσει.

Στο μεταξύ, το μαλτέζικο πλοίο που επρόκειτο να απομακρύνει σήμερα ξένους πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τρίπολη προς τη Μάλτα δεν μπήκε στο λιμάνι επειδή δέχθηκε πυρά, δήλωσε μια εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Το μαλτέζικο πλοίο MV Triva 1 που επρόκειτο να απομακρύνει ξένους πολίτες από τη Λιβύη δεν κατάφερε να καταπλεύσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Τρίπολης. Δέχθηκε πυρά και αγκυροβόλησε στ’ ανοιχτά”, δήλωσε η εκπρόσωπος Πολίνα Καπουσίνσκα.

“Συνομιλίες διεξάγονται με τους εξεγερμένους για να επιτραπεί στο πλοίο να μπει στο λιμάνι και να απομακρύνει τους ξένους με ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Μια Πολωνέζα και τα τρία παιδιά της πρόκειται να αναχωρήσουν από την Τρίπολη με το πλοίο αυτό, σύμφωνα με την Καπουσίνσκα. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το πλοίο πρόκειται επίσης να παραλάβει οκτώ ή εννέα βρετανούς πολίτες, καθώς και πρόσωπα άλλων εθνικοτήτων.

Η “εξέγερση της Τρίπολης” άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται “σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο”, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

“Βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο σ’ αυτή την απελπισμένη αναζήτηση του λιβυκού λαού για ελευθερία”, δήλωσε ο Μπερτ.

“Είναι δύσκολο απ’ αυτή την απόσταση να εκτιμήσει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά, όμως είναι σαφές πως υπάρχει μια εξέγερση στην Τρίπολη, κάτι που αναμενόταν να συμβεί από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι οι προσπάθειες έξω από την πρωτεύουσα τους επιτρέπουν να ξεσηκωθούν κατά του καθεστώτος χωρίς να διατρέξουν υπερβολικό κίνδυνο”, σχολίασε ο υφυπουργός.

“Όμως ουδείς γνωρίζει πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, σε ποιο βαθμό οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις είναι εδραιωμένες στην περιοχή ή πόσο καιρό θα πάρει για να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε το τέλος και ότι πρέπει, όπως μερικοί υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι, να αποστατήσουν”.

Ο υφυπουργός δήλωσε πως ο διεθνής συνασπισμός, σε συντονισμό με τη λιβυκή αντιπολίτευση, “ετοιμάζεται για διάφορα σενάρια και διεξάγονται πολλές προετοιμασίες, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί επιτόπου”.

“Τα Ηνωμένα Έθνη διαχειρίστηκαν όλες τις διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι για μια ενδεχόμενη αποχώρησή του, όμως δεν πιστεύω ότι διεξάγονται συνομιλίες στο στάδιο αυτό … Δεν γνωρίζω να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια αποχώρηση του Καντάφι ή για οτιδήποτε παρόμοιο αυτή τη στιγμή”, είπε ακόμη ο Μπερτ.

Η Τυνησία αναγνώρισε τους εξεγερμένους

Ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη, βρίσκεται στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, ο Τζαλούντ κάλεσε τη φυλή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να “απαρνηθεί τον τύραννο”.

Ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, που περιέπεσε σε δυσμένεια στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Τρίπολης να ενωθούν με τους εξεγερμένους.

Στο μεταξύ το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP μετέδωσε σήμερα πως η Τυνησία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

“Η πολιτική απόφαση ελήφθη”, επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή.

Από την αρχή της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Τύνιδα τηρούσε επιφυλακτική ουδετερότητα έναντι των δύο εμπολέμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ώρα μηδέν για τον Καντάφι – Νιώθει την ανάσα των εξεγερμένων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε